BEDNÁROVÁ, K. Využití Hsp90 jako cíle biologické terapie nádorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Müller, Petr

Téma diplomové práce Kristíny Bednárové bylo zaměřeno na vývoj cílených protinádorových léčiv založených na konjugaci protilátky cytotoxickou látkou. Jejím cílem bylo vyvinout strategii pro kovalentní konjugaci protilátek a testování jejich účinku na nádorových buněčných liniích. Studentka si během své práce osvojila řadu nových metodických postupů zahrnující elektroforetickou analýzu proteinů, afinitní purifikaci protilátek, modifikace protilátek prostřednictvím primárních aminů a sulhydrylových skupin, fluorescenční mikroskopii, průtokovou cytometrii a práci s tkáňovými kulturami. Studentka experimentální práci prováděla samostatně a spříkladnou pečlivostí, o čemž rovněž svědčí i kvalita a reprodukovatelnost získaných výsledků. Závěrečná práce je sepsána ve slovenském jazyce, členění práce je klasické a je vyvážené, původní zdroje jsou patřičně citovány.Studentka Kristína Bednárová prokázala,že ovládá potřebné experimentální metody, má dobréteoretickéznalosti aschopnost samostatné vědecképráce, včetněinterpretacezískaných výsledků. Z výše uvedených důvodůdoporučuji její práci kobhajobě a hodnotím ji jako výbornou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bouchalová,, Pavla

Předložená práce Bc. Kristíny Bednárové je členěna klasicky s vyváženým poměrem délky kapitol s výjimkou diskuze, která mohla být obsáhlejší s využitím více literárních zdrojů. Text je srozumitelný a psaný čtivou formou bez větších překlepů (HPRGT str. 12, proteolitickej str. 16, disregulovanej prestavba ECM str. 24), nicméně autorka by měla důsledněji vysvětlovat použité zkratky (eHSP90, MMAE v str. 3, HAT médium str. 12, MSLN str. 16, IPT doména str. 25). Je zřejmé, že autorka musela pro vypracování DP zvládnout množství odlišných biochemických, molekulárně biologických, kultivačních a mikroskopických technik, u popisu některých metod bych ocenila podrobnější popis, jak daná metoda probíhala – zejména se jedná o proces značení protilátek, kde jsou vágně uvedené objemy, koncentrace a poměry přidávaných látek. Výsledková část obsahuje množství původních dat, část z nich má potenciál k praktickému využití v budoucnosti. Celkově je diplomová práce na velmi vysoké úrovni a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140464