CU, L. Realizace chytrého elektroměru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Lieskovan, Tomáš

Student zpracovával téma Realizace chytrého elektroměru na platformě Raspberry Pi. Zadání je splněno částečně, ze zadání měl student splnit: měření aktuální spotřeby, celkové spotřeby, frekvence v síti a realizovat přepínání vysokého a nízkého tarifu. Tyto údaje měl student zasílat pomocí protokolu DLMS. Student sice chodil na konzultace, poradit si však nenechal a zadání realizoval tak, jak chtěl on. Výsledek je takový, že např. přepínání nízkého a vysokého tarifu se přepíná přepínačem na desce, nikoliv pomocí TOU tabulky distributora. V praxi to znamená, že si odběratel elektřiny může vybrat, zda-li bude odebírat proud v nízkém nebo vysokém tafiru nezvásle na tarifu nebo distributorovi. Práce čerpá primárně z internetových zdrojů a nezmiňuje žádný, ke smart meteringu, relevantní zdroj, jako například některou z knih DLMS User Association, kde je definována DLMS/COSEM komunikace. Chtěl bych ale ocenit, že i bez předchozích zkušeností s elektronikou a mikrokontrolery si student vybral téma, které vytváření plošných spojů vyžaduje. Práci hodnotím 68/D a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Mlýnek, Petr

Zadání považuji za splněné jen částečně. Teoretická část je velmi strohá a nemůže poskytovat dostatečný základ pro navazující praktickou část. Nejsou popsány principy implementace, návrhy řešení studenta či vlastní přínos nutný pro praktickou část. Například klíčová část pro implementaci DLMS, formát HDLC nebo Wrapper není zmíněn. Dále Security Suite (bezpečnost), která je zásadní pro „chytrý“ elektroměr chybí. Praktická část neposkytuje pro oponenta dostatečný podklad, chybí návrh řešení, schéma propojení, architektura komunikace atd. Zcela chybí přínos studenta, jelikož pro DLMS použil komplet hotový dostupný kód. Přepínaní tarifů dle zadání nebylo realizováno. Jakýkoliv důkaz o realizaci, fotky, printscreeny chybí. Věrohodný test řešení není také doložen. Odborná úroveň práce je slabá. Interpretace a diskuze výsledků chybí. Práce s literaturou je minimální, student nepracoval z žádným relevantním zdrojem (např. pro DLMS), kromě předchozích diplomových prací. Hodnotím 50/E. Pro úspěšné obhájení práce je nutné, aby student fyzicky donesl realizovaný elektroměr a předvedl funkčnost. A jasně uvedl svůj přínos.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 141391