RYŠAVÁ, P. Autentizované ustanovení klíče s podporou sdíleného tajemství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Ricci, Sara

Zadání práce bylo splněno. Studentka rozšířila původní schéma AKA (Multi-Device Authentication Key Agreement) na prahové AKA podporující více uživatelských autentizačních zařízení. Schéma bylo implementováno a byly provedeny jeho výkonové testy dle požadavků zadání. Část práce byla také prezentována a publikována na studentské konferenci EEICT 2022. Po formální stránce je práce na dobré úrovni bez významnějších chyb a s vydařenou grafikou. Důležité je vyzdvihnout fakt, že byla práce psána v anglickém jazyce. Studentka byla během semestru velmi aktivní a své aktivity pravidelně konzultovala. Celkově jsem s prací velmi spokojena a doporučuji hodnocení 95 bodů/A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Dzurenda, Petr

Cíle diplomové práce považuji za splněné. Studentka dle zadání implementovala protokol pro autentizované ustanovení klíče (AKA) podporující prahovou hranici definující nutný počet autentizačních zařízení pro ověření uživatele. V práci však postrádám analýzu a srovnání existujících AKA protokolů a protokolů pro sdílení tajemství, jak je uvedeno v zadání práce. Po odborné stránce je práce na velmi dobré úrovni. Studentka implementovala nové AKA schéma, které je založeno na kombinaci různých kryptografických primitiv jako jsou Sigma protokoly, Homomorfní šifrování a schémata sdílení tajemství, optimalizovala schéma na rychlost a provedla výkonové testy své implementace. Interpretace výsledků a jejich diskuse je však slabší. Z praktické části není jasné, jak proběhla samotná implementace AKA schématu, jak probíhá komunikace mezi zařízeními, které kryptografické parametry a délky klíčů byly zvoleny, kde došlo k optimalizaci, atp. Po formální stránce práce obsahuje několik nedostatků. Není sjednocena definice proměnných (viz modulus je jednou značen „n“ a jednou „N“, násobení jednou „·“ a jednou „*“ atp.) Ne všechny zkratky jsou definovány při prvním výskytu. Kladně hodnotím účast studentky na studentské konferenci EEICT 2022 na které prezentovala výsledky své diplomové práce. Práci tedy doporučuji k obhajobě s hodnocením A (90 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 141402