HLINKA, J. Anonymní certifikáty pro uživatelskou autentizaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Dzurenda, Petr

Zadání diplomové práce považuji za splněné. Student implementoval funkční aplikaci covidpass s ochranou soukromí umožňující odhalení pouze vybraných atributů (parametrů) z očkovacího certifikátu. Implementovaný systém se skládá z uživatelské Android mobilní aplikace a Kotlin aplikace pro Raspberry pi vystupující jako ověřovatel. Komunikace je zajištěna pomocí BLE komunikačního rozhraní. Student během semestru pravidelně konzultoval a implementoval všechny požadavky vedoucího práce. Po formální stránce má práce pouze několik formálních nedostatků. Využití literatury je na dobré úrovni. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením A (91 b).

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Malina, Lukáš

Diplomová práce se zabývá praktickou implementací atributového autentizačního systému na platformě Android. Student zvolil vhodný současný problém pro praktickou ukázku využití technologie, tj. prokazování certifikátu o bezinfekčnosti - CovidPass. Po odborné stránce je práce na dobré úrovni a představuje jednotlivé možnosti komunikačních a bezpečnostních funkcí na dané platformě. Práce zvolila technologii BLE pro vzájemnou komunikaci a výměnu dat a již navržené kryptografické schéma pro výpočet a ověření atribut. Práce se nejvíce zaměřuje na popis samotné implementace CovidPass Aplikace od strany 28 po stranu 62. Bohužel prezentace výsledků a jejich diskuse je pouze na 3 strany. Některé výsledky poukazující na časové prodlevy komunikace, které jsou pouze zběžně zmíněny v textu, a to bez dalších detailů. Nevhodná je i jednotka ns v Tab. 5.2, vhodnější by byly mikrosekundy. Funkční testování či nějaké uživatelské testování také není příliš rozvinuto. Po formální stránce práce vykazuje několik nedostatků, jako např. časté překlepy, nedefinované zkratky (např. UUID), chybějící odkazy na obrázky (např. 4.10) nevhodné podnadpisy typu MVVM atd. Nicméně požadavky a cíle práce byly splněny a celkovou úroveň práce lze hodnotit jako velmi dobrou. Práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením 80 bodů / B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 141414