BEDNARSKÝ, V. Návrh a realizace TEM buňky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Dřínovský, Jiří

Posudek společně vypracovali odborný vedoucí Ing. Štěpán Damajka a pedagogický vedoucí Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. Cílem diplomové práce, která byla zadána firmou HELLA AUTOTECHNIK NOVA s.r.o., bylo navrhnout a realizovat TEM buňku pro testování elektromagnetické susceptibility ve frekvenčním rozsahu od 100 kHz do 400 MHz. Student během návrhu a realizace diplomové práce pracoval samostatně a na konzultace docházel pravidelně a s věcnými dotazy. Výsledkem práce je zařízení, které bude hojně využíváno v prvotních fázích projektů při vývoji samostatných desek plošných spojů, a to jak při testování elektromagnetické susceptibility, tak i při měření elektromagnetické interference. Z technického hlediska je zařízení plně funkční, kdy simulovaná data korelují s reálnými naměřenými výsledky a zároveň zařízení splňuje počáteční požadavky na frekvenční rozsah, velikost pracovní plochy pro umístění testovaného vzorku a velikost intenzity elektrického o intenzitě až 200 V/m. Nedostatkem zařízení je chybějící vstupní napájecí filtr, u kterého nastal problém s termínem dodání vybraných součástek. Celkovou kvalitu práce však velmi výrazně snižuje kvalita textové části práce, kde se objevují nelogické popisy a neobvyklá slovní spojení, která se v elektrotechnické praxi nepoužívají.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Růžek, Václav

Předložená diplomová práce na téma Návrh a realizace TEM buňky pojednává o vysoce aktuální problematice elektromagnetické kompatibility, zejména pak zkoušek odolnosti vůči vnějšímu elektromagnetickému poli a měření rušivého vyzařování. Student se ve své práci zaměřil na aplikaci známých postupů konstrukce TEM buňky, jejíž parametry vycházely ze zadání. Práce je členěna do logických celků – vychází z teoretických poznatků, přes prvotní návrh rozměrů buňky a finální naladění parametrů s využitím numerických simulací. Finální návrh buňky je pak fyzicky realizován a jsou ověřeny jeho parametry, včetně srovnání s vhodnou referencí. Nedílnou součástí práce je pak příprava testovacího plánu pro obsluhu. Zadání práce považuji za beze zbytku splněné. Vlastní navržené technické řešení je na dobré úrovni a řeší téměř všechny základní aspekty konstrukce zařízení daného typu. Celkovou kvalitu práce však velmi výrazně snižuje řada nelogických popisů, odkazů a také neobvyklé množství opakujících se gramatických chyb. Rovněž přípravě obrázků, zejména v kapitole 1, byla věnována jen velmi malá pozornost. Doporučuji rovněž používat ustálené technické názvosloví v oblasti EMC, slangové výrazy nemají ve vysokoškolské kvalifikační práci místo.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 141536