HOLUB, J. Modelování disperzních vlastností atmosféry ve vertikálním a šikmém směru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Hudcová, Lucie

Tato diplomová práce je zaměřená na analýzu vlastnosti atmosférického přenosového prostředí ve vertikálním směru s ohledem na disperzní vlastnosti tohoto přenosového media. Práce je logicky členěná. Některé formulace však nejsou zcela technicky přesné, případně jsou nepravdivé. V kapitole 2.2 je uvedeno, že Ciddorova metoda určení indexu lomu atmosféry je přesnější a použitelnější pro širší rozsah vlnových délek, ale pro další výpočty, bez řádného zdůvodnění, je použita Edlenova metoda. Konstanty z tabulky 2.1 jsou uvedené jako bezrozměrné, což ale podle v textu následujících rovnic rozměrově nesedí. Význam obrázku 2.6 není dostatečně popsán v textu. Kapitola 4, která je zaměřena na popis vytvořeného programu, je popsána přehledným způsobem. Podkapitola 4.3 Grafická varianta modelu šíření laserového svazku by mohla být obsáhlejší. Je škoda, že program umí pracovat pouze s 10 nebo 20 vrstvami indexu lomu mezi vysílacím a přijímacím bodem. Program má jistá omezení pro vstupní data, což je také škoda, protože se tím omezuje využitelnost programu. Funkce programu je v souladu s popisem v diplomové práci. Z formální stránky práce obsahuje všechny náležitosti. Textová část práce ale vykazuje několik formálních nedostatků (např. symboly stejné veličiny jsou psány kurzivou a bez kurzívy, čárka za rovnicí atd.). Práce obsahuje také řadu gramatických nesrovnalostí a překlepů, které ale nenarušují čitelnost práce. U některých rovnic chybí uvedené citace. Práce je celkově přínosná a proto ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Látal,, Jan

Diplomová práce studenta Holuba je zpracována na dobré úrovni. Práce na úvod vysvětluje všechny aspekty týkající se vlivu atmosférického přenosového prostředí pro volné šířící se optické svazky s ohledem na změny profilu indexu lomu pro různé vlnové délky. Práce má logickou strukturu kapitol, jež si kladou za cíl uvést potenciálního čtenáře do problematiky, tak aby mohl poté pochopit praktickou část skládající se z několika subčástí celkového simulačního modelu šíření laserového svazku atmosférou ve vertikálním a šikmém směru vytvořeného v softwarovém nástroji MATLAB. Velmi oceňuji možnosti variability nastavení vstupních proměnných do modelu a poté jeho vizuální zobrazení. Po formální stránce má práce odpovídající úroveň, zde pouze upozorním na některá nepřesná vyjádření ze str. 21 cituji: „Refraktivitu lez z indexu lomu“ nebo na str. 28 cituji: „Vlivem disperze a nenulové šířce spektra laserového záření dojde vlivem disperze k prostorovému rozšíření svazku a časovému zpoždění jednotlivých složek vůči sobě.“. Jazyková stránka práce je jinak dobrá, student využívá vhodně odborných výrazů či terminologie. U grafického nebo vizuálního vyjádření závislosti by slušelo použít větší formát obrázku pro lepší čitelnost. Práce má odpovídající stránkový rozsah, kdy je 1/3 práce věnovaná čistě teoretickému rozboru a zbývající 2/3 práce pak představují vlastní přínosy studenta včetně uvedení některých formalismů vztahujících se k danému simulačnímu modelu. Student adekvátně nakládá s použitou literaturou, celkově uvádí 14 pramenů. Nicméně je otázkou, proč vůbec nevyužil možností doporučené literatury, které jsou svým pojetím zcela v zaměření práce. Některé použité zdroje jako wikipedie nepovažuji, zda zcela vhodné. Vlastní úvahy studenta od přejatých statí jsou důkladně vyznačeny v celé práci. Závěrečné zhodnocení práce: Student Holub zhotovil zdařilou závěrečnou práci, jenž je dle mého posouzení stále aktuálního data a rovněž rozšiřuje poznání v oblasti šíření laserového svazku atmosférou ve vertikálním a šikmém směru pro OBS. Nutno zdůraznit, že samotné pracoviště má v dané oblasti dlouhou a úspěšnou historii. Posuzovanou práci jednoznačně doporučuji k obhajobě a níže uvádím otázky k rozpravě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 141539