ŠIMEK, M. Automatizace zahradnického systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Arm, Jakub

Pan Šimek pracoval na svém zadání ohledně vytvoření modulárního zahradnického systému zcela samostatně a svědomitě. Tato práce je komplexní, přičemž zahrnuje vytvoření několik vestavných zařízení spolu s mechanickou konstrukcí, návrh regulace a zkoumáním způsobů měření půdní vlhkosti. Ke splnění dílčích úkolů si student našel velké množství literatury z různých oblastí, přičemž nabité informace zužitkoval ve fázi rešerše a návrhu systému. Textová část práce je abnormálně dlouhá, avšak obsahuje všechny náležitosti a minimum překlepů. Záznam rešerše je velmi důkladný, taktéž v části popisující řešení mi nic nechybí. Pan Šimek vytvořený systém aktivně využívá v domácích podmínkách a také se zúčastnil soutěže EEICT. Práce celkově svědčí o inženýrských schopnostech studenta, a proto hodnotím stupněm A (97 b.).

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Jirgl, Miroslav

Diplomová práce pana Šimka se věnuje automatizovanému řízení zahradnického systému, což zahrnuje seznámení se s řízenou technologií a veličinami, návrh, výběr komponent, realizaci a následné otestování řešení. Téma práce je tak poměrně komplexní. Práce je sepsána v rozsahu 110 stran (od Úvodu po Závěr) a obsahuje 4 tematické kapitoly, které postupně seznamují čtenáře s využívanými komunikačními standardy a základními automatizačními prvky, popisem veličin nezbytných pro následnou automatizaci a konečně návrhem a realizací systému. První tři kapitoly vychází z literární rešerše, poslední kapitola (rozsahem odpovídajícím téměř polovině práce) lze považovat kompletně za dílo diplomanta. Ačkoli je množství kapitol vzhledem k rozsahu práce poměrně malé, je práce sepsána přehlednou a srozumitelnou formou. Úvodní kapitoly zabývající se rešerší technologií bych možná trochu zestručnil a tím snížil celkový rozsah práce. Práce s literaturou je na velice dobré úrovni. Jazyková i formální úprava taktéž. Narazil jsem pouze na několik málo překlepů a označení veličin bez kurzívy (např. str. 65 či 95). Po odborné stránce hodnotím práci rovněž jako výbornou. V práci je poměrně podrobně popsána modulární koncepce celého systému, výběr komponent je proveden na základě porovnání výhod/nevýhod dostupných řešení, vše je případně doplněno o potřebné výpočty. U jednotlivých modulů je vždy uvedena i cena HW řešení. V kapitole zabývající se řízením dávkování tekutého hnojiva je odvozen a matematicky popsán zjednodušený model soustavy a následně je na základě simulací porovnáno několik empirických metod návrhu regulátoru. Vybraný regulátor je poté implementován a otestován i přímo na reálném zařízení a jsou zde popsány dosažené výsledky včetně zjištěných omezení. Vzhledem k nelinearitě soustavy (viz závislost na vstupním průtoku) byla pro řízení využita metoda gain-scheduling, což rovněž považuji za vhodné řešení pro tento případ. Diplomant prokázal dobrou orientaci v dané problematice, dokázal zpracovat poměrně komplexní téma a to následně vhodnou formou prezentovat. Zadání považuji za kompletně splněné. Práci tak doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení 98 b/A.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 142146