KARZEL, V. Povrchová úprava DPS imerzním cínem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Starý, Jiří

Zadání diplomové práce "Povrchová úprava DPS imerzním cínem" vycházelo z potřeb průmyslové praxe i laboratorní výuky. Zadání diplomové práce patří dle mého názoru do kategorie mezi středně náročné. Diplomant si ve spolupráci s firmou Gatema Boskovice připravil širokou škálu vzorků pro vlatní poměrně velmi rozsáhlá měření a následné vyhodnocování smáčivosti povrchů. Diplomant během řesení diplomové práce byl aktivní a pravidelně se účastnil konzultací. Přinášel i vlastní nápady, které v rámci diplomové práce realizoval. Zadání diplomové práce bylo splněno v rámci technických možností, mnohdy i nad rámec. Práce obsahuje menší množství překlepů a formulace není mnohdy dostatečně výstižná. Kapitoly na sebe dobře navazují. Student citoval odborné zdroje a normy, dle kterých vyhodnocoval i měření. Práce je zajímavá pro průmyslovou praxi. Prráci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Zatloukal, Miroslav

Oponentní posudek diplomové práce pana Bc. Vítězslava Karzela -Povrchová úprava DPS imerzním cínem Řešení problematiky povrchových úprav desek plošných spojů (DPS) je důležité hlavně vzhledem k zachování vysoké kvality a spolehlivosti elektronických systémů. V úvodních kapitolách uvádí diplomant popis základních typů povrchových úprav DPS s ohledem na jejich základní vlastnosti, včetně používaných kontrolních a testovacích metod. K některým částem úvodních kapitol mám připomínky. I u převzatých údajů z literatury je potřeba mít popis os , u rovnic je nutné uvádět rozměr použitých jednotek. U procesu HASL (dříve jen HAL) je nezbytné, aby hlavní technologické kroky byly popsány dokonaleji, např. že použitý vzduch je aplikován pomocí skloněných trysek a je ohřát na vysokou teplotu (cca 300oC). Některé procesy, popsané v úvodních kapitolách, jsou popsány chybně -z nich upozorňuji na popis korozních dějů. Obecně u těchto kapitol je slabší stránkou použití techničtějších odborných výrazů (např. sprejování solí atd.). V praktické části student prováděl testy na připravených vzorcích. Výsledky testů jsou uvedeny v grafech, bohužel popisy jsou nečitelné jak v elektronické, tak i v tištěné verzi . Tím se poněkud znehodnocují výsledky mnoha měření a testů. Částečně dojem zlepšuje souhrn výsledků, uvedených v tabulkách 4.1.,4.2. a 5.1. K výsledkům zkoušek mám některé připomínky – u povrchové ochrany stříbrem (Ag) je velké nebezpečí migrace iontů a jeho použití, v případě nezbytné potřeby, vázáno na dokonalé odstranění zbytků po pájení. Dále by bylo vhodné pro identifikaci poruch využít snímky z elektronového mikroskopu s prvkovou analýzou ( EDAX). Výrazy „krátce po výrobě“, „normální voda“ by v technické práci měly být upřesněny. Velmi kladně. bez ohledu na výše uvedené připomínky, lze hodnotit velký a časově náročný rozsah zkoušek. Výsledky jsou dobrým základem pro pokračování v dalším výzkumu vlivu povrchových úprav na kvalitu elektronických zařízení. Dalším krokem by mělo být detailní studium jejich vlivu na tvorbu intermetalických vrstev. Závěrem lze konstatovat, že diplomant splnil zadání diplomové práce a doporučuji její přijetí k obhajobě. V Brně dne 31.5. 2022 Ing. Miroslav Zatloukal

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 142330