ARBEIT, V. Simulace a měření neutronového toku pomocí Bonnerových sfér [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Mičian, Peter

Cieľom diplomovej práce autora Víta Arbeita bolo vytvoriť podrobnú rešerš metód detekcie neutrónov pomocou bonnerových sfér, so zameraním na ich materiály a funkcie odozvy. Následne sa detailne zoznámiť s programom PHITS, ktorý je vo svete pomerne nový. Ďalej sa autor venoval trom sériám simulácii pomocou tohto programu. V prvej sérií sa venoval modelovému prípadu pre overenie použitia programu a overeniu funkcii odozvy bonnerových sfér s rôznym priemerom. V druhej sérií sa venoval funkciám odozvy pri použití spektra AmBe zdroja a v tretej simuloval laboratórne meranie s následným porovnávaním experimentu a simulácie. Zadanie práce bolo splnené v plnom rozsahu. Hlavný prínos tkvie predovšetkým vo vytvorení veľkého množstva simulácii, ktoré overujú schopnosti softwaru a ďalej práca zoznamuje čitateľa s možnosťami softwaru, s vytváraním vstupov, interpretovaním výstupov a upozorňuje na jeho úskalia. Samotná práca je členená do 6 logicky nadväzujúcich kapitol, kde autor najskôr uvádza postupne teóriu neutrónov, ich interakcie, následne možnosti detekcie až po software PHITS a samotné simulácie. Rešerš je podrobná s veľkým množstvom dôležitých informácii a ich podrobným vysvetlením. Rešerš je správne doplnená obrázkami pre názorné vysvetlenie. Celkovo je použitých 68 zdrojov, ktoré sú vhodne vybraté. V práci autor používal najmä cudzojazyčné zdroje avšak v niektorých citáciách sa vyskytujú nedostatky. V kapitole 4 je popis prípravy vstupných súborov pre simulácie doplnený o ukážky z pripravovaného vstupu a 3D vizualizácie pre lepšie pochopenie. Následne sú prezentované výsledky s pomocou grafov a vizualizácií. Autor vynaložil mnoho úsilia pri pochopení softwaru a komunikoval s vývojármi a zahraničnou komunitou, ktorá používa program PHITS. Pri riešení problémov študent preukázal svoju húževnatosť, avšak s väčším odhodlaním mohla byť práca ešte kvalitnejšia. Študent mal záujem o danú tému a chodil pravidelne na konzultácie. Komunikácia bola bezproblémová, jeho práca systematická a dôsledná. S ohľadom na vyššie uvedené skutočnosti túto prácu doporučujem k obhajobe a hodnotím ju A/90 bodov.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Šťastný, Ondřej

Student se ve své diplomové práci seznámil se základy problematiky neutronů a jejich interakcí s látkou. Popsal fundamentální pojmy a fyzikální veličiny, které se v této oblasti používají a uvedl základní členění zdrojů neutronů. Poté se věnoval problematice neutronových detektorů, popsal proporcionální a scintilační detektory a svou rešerši završil popisem Bonnerových sfér, které jsou předmětem této diplomové práce. Dále se v teoretické části práce seznámil s Japonským Monte-Carlo kódem PHITS, popsal jeho základní vlastnosti a způsob práce s ním. V praktické části vysvětlil, jakým způsobem vypočetl pomocí tohoto kódu funkce odezvy jednotlivých Bonnerových sfér o různých průměrech na ideální neutronový zdroj. Následně provedl obdobné výpočty s využitím energetického spektra laboratorního zdroje neutronů typu AmBe. Poslední sada výpočtů byla věnována výpočetnímu ověření reálně provedených laboratorních měření. V závěru byly výsledky výpočtů porovnány s experimentálně získanými hodnotami. Teoretická část je obsahově dostačující. Zkoumaná problematika byla nastudována dostatečně s využitím odpovídající škály relevantních zdrojů včetně cizojazyčných. Metodika pro dosažení výsledků byla zvolena vhodným způsobem. Z celkového pohledu je náplň práce velice zajímavá. Zejména si cením toho, že se studentovi povedlo seznámit se s výpočetním kódem PHITS, prakticky jej použít a dosáhnout poměrně solidní shody s experimentálními hodnotami. Bohužel je úroveň práce snížena použitím těžce srozumitelných formulací. Členění práce je ve výpočetní části poněkud zmatečné. Rovněž postrádám popis nejistot vypočtených hodnot. Také se domnívám, že by bylo vhodné zařadit mezi přílohy kompletní vstupní soubory kódu PHITS pro vybrané případy z každé kategorie provedených výpočtů. Významně by to usnadnilo další práce v této oblasti. Nicméně i přes nastíněné nedostatky hodnotím práci jako velmi zdařilou a přínosnou.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 142394