ŘEHOŘEK, T. Modelování energetických toků v obci s bateriovými systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Paar, Martin

Diplomová práce „Modelování energetických toků v obci s bateriovými systémy“ diplomanta Bc. Tomáše Řehořka se zaměřuje na otázku, jak mohou ovlivnit bateriové systémy energetické toky v distribuční síti v obci s 3000 obyvateli. Práce se i věnuje problematice vysoké penetrace fotovoltaických systémů i vícedenního nabíjení elektromobility. Analýza se z velké části zaměřuje na úroveň nízkého napětí distribuční sítě. Diplomovou práci lze rozdělit na 5 dílčích oblastí: bateriové systémy, modelování spotřeby elektrické energie, elektromobilita, modelování fotovoltaické produkce a vyhodnocení vzájemného působení výše uvedených oblastí na energetické toky v obci. Centrální část celé práce je zaměřena na bateriového systémy i problematika jejich řízení. Práce se neomezuje pouze na domácí bateriové systémy, ale je i hodnocen scénář s velkokapacitním bateriovým systémem zapojeným do distribuční sítě. Celkově je v práci hodnoceno 33 scénářů zaměřených na oblast domácností a jeden scénář na problematiku velkokapacitní baterie v distribuční síti. Zhodnocení celé práce je provedeno v závěru. Předložená práce navazuje na diplomovou práci Robina Kolaříka, který vytvořil rámec pro modelování spotřeby, produkci elektrické energie z fotovoltaických zdrojů a elektromobility, ale diplomant Bc. Tomáš Řehořek tyto oblasti upravil a ještě rozšířil. Mezi hlavní rozšíření lze uvést použití měřených dat spotřeb oproti původním typovým digramům dodávek, které dodalo systému větší dynamiku, a dále uvažování vícedenního dobíjení elektromobility oproti původní variantě každodenního dobíjení, které ale plně nereflektovalo chování uživatelů. V oblasti zaměřené na bateriové systémy autor testoval různé způsoby řízení bateriových systémů. Zde je potřeba vyzvednou diplomantovo zjištění, že nasazení lokální akumulace nemusí vést ke snížení zatížení distribuční sítě a ukazuje význam vhodného řízení bateriových systémů. Celkově práce v rozsahu 111 stran odráží rozsah úsilí, které diplomant vynaložil při jejím vypracování. Je také potřeba zmínit i další aktivity, kterých se diplomant v rámci diplomové práce zúčastnil, ať již publikování na konferenci EEICT 2022 a spoluautorství na článku na konferenci EPE 2022. Závěrem lze konstatovat, že diplomová práce naplňuje všechny body zadání a je velmi pěkně graficky zpracována, proto hodnotím 96 body. Otázka: 1. Práce se zaměřuje i na průběh energetických toků v průběhu dnů, mohl by diplomant krátce osvětlit, jakým způsobem bylo navrženo modelování spotřeby?

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Krátký,, Milan

Autor vypracoval diplomovou práci na téma Modelování energetických toků v obci s bateriovými systémy. Rozsah zpracování a jeho forma odpovídá zadání práce. Práce navazuje na jinou diplomovou práci a dále ji rozvíjí. Podstatná část teoretické části je věnována akumulaci. Jsou poměrně detailně rozebrány typy akumulátorů z hlediska chemického složení, uvedeny jsou parametrů komerčně dostupných akumulačních jednotek. Praktická část se věnuje sestavení modelů algoritmů fungování akumulace v rámci prosumer domácnosti a sestavení potenciálního průběhu dobíjení elektromobilů. Tyto vstupy jsou pak simulací promítnuty do poměrů v síti dané obce. Přínosem práce je především zjištění, že decentrální výroba může výrazně zvýšit zatížení sítí NN, přičemž lokální nasazení akumulace má na toto zatížení minimální vliv. Tato zjištění zcela vyvrací často omílaná tvrzení, že prosumer domácnosti snižují požadavky na síť, realita je často zcela opačná. Práce také potvrzuje, že prosumer domácnosti s elektromobilem se v zimě dostávají do opačného extrému a síť výrazně zatěžují odběrovým směrem toku výkonu.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 142419