JUNASOVÁ, V. Měření pohybu inerciálními senzory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Levek, Vladimír

Studentka se v diplomové práci zabývá snímáním vybraných druhů pohybů inerciálními senzory, tedy: akcelerometrem, gyroskopem a magnetometrem. Ve své práci se nejdříve zaměřila na princip fungování senzorů, dále musela prostudovat a pochopit matematický aparát umožňující výpočet pohybu jednotlivých os a také se zaměřila na možnosti filtrace a kalibrace měřicí soustavy. Za účelem měření bylo nezbytné navrhnout a realizovat měřicí soustavu obsahující zmíněné senzory, což zdárně provedla. Studentka se po celou dobu naplno věnovala uvedené problematice a snažila se vyřešit všechny sebemenší detaily práce spojené s měřením a matematickou algoritmizací. Její snahou bylo dosažení shody výsledků diplomové práce se svými studijními výsledky, což vyžadovalo extrémní píli spojenou s velkou časovou náročností. Díky svému mimořádnému nasazení dosáhla výborných výsledků u všech vytýčených cílů. Úroveň textové části diplomové práce odpovídá celkovému poctivému přístupu k řešení dané problematiky. Z uvedených důvodů práci hodnotím jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Šteffan, Pavel

Studentka Bc. Veronika Junasová vypracovala diplomovou práci na téma „Měření pohybu inerciálními senzory“. Cílem práce bylo navrhnout a realizovat přípravek pro měření pohybu v prostoru pomoci akcelerometru, gyroskopu a magnetometru. Diplomová práce je mimo úvod a závěr rozdělena do čtyř kapitol. V první kapitole studentka rozebírá principy inerciálních senzorů a možnosti jejich kalibrace, ve druhé kapitole se věnuje matematickému aparátu použitelnému k filtraci měřených dat. Na základě teoretických poznatků navrhla přípravek pro měření pohybu v prostoru. Zpracování textu je na dobré úrovni, práce působí uceleným dojmem. Studentka provedla návrh, realizaci i ověření celého přípravku. Zvolenou problematiku velmi dobře popsala, přehledně zpracovala tvorbu softwarového vybavení, které je vhodně doplněné o vývojové diagramy. Na zařízení provedla nezbytná měření a testy. Studentka vhodně pracuje s doporučenou literaturou, kterou průběžně cituje, počet použitých zdrojů odpovídá rozsahu práce. Předložená práce ukazuje, že studentka zmíněné problematice velmi dobře rozumí. Navrhuji proto práci k obhajobě se stupněm výborně a počtem bodů 95.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 142440