VOGEL, V. Návrh antialiasingového filtru pro časově diskrétní modulátory delta-sigma [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kledrowetz, Vilém

Student v rámci své práce měl za úkol navrhnout vstupní antialiasingový filtr pro časově diskrétní modulátory delta-sigma. Vypracování této diplomové práce bylo poznamenáno tím, že se student začal praktickou částí zabývat až v posledních týdnech před odevzdáním. Mimo samotnou problematiku toto téma vyžadovalo také seznámení se s použitou technologií a nástrojem Cadence Virtuoso včetně pokročilých analýz. Ve velmi krátkém čase si student nastudoval tuto problematiku z odborné literatury i vědeckých článků a podařilo se mu navrhnout požadované struktury filtrů a řádně ověřit jejich parametry pomocí pokročilých analýz. Z tohoto pohledu bylo zadání splněno. Vzhledem k časové tísni však nebyl prostor navrhnout struktury využívající moderních principů (např. tzv. “corelated double sampling“) a vzhledem k sepisování práce večer před odevzdáním již nebyl prostor praktickou část zkontrolovat. Student Bc. Vojtěch Vogel je bezesporu nadaný student, avšak z důvodu pozdního začátku vypracování práce trpí formálními i odbornými nedostatky. Z tohoto důvodu hodnotím D/68b.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Háze, Jiří

Student si vybral zajímavé téma, které souvisí s návrhem integrovaných obvodů. Bohužel hned na úvod musím konstatovat, že ač bylo zadání v principu splněno, tak samotné řešení, použité funkční bloky a další náležitosti nepřináší nic nového do dané problematiky. Student po teoretickém úvodu rozebírá jednotlivé bloky a jejich návrh, nicméně se jedná o obecně známá zapojení velmi triviální povahy. V práci jsou uvedeny výpočty a metodologie návrhu dílčích bloků vybraných filtrů a několik základních i rozšířených simulací potvrzujících správnou funkci obvodu. Také dvě vybrané struktury filtrů jsou velmi dobře známé a nepřináší něco nového k danému tématu. Navíc se student nad některými vásledky příliš nezamýšlí, zda jsou v pořádku nebo zda jdou nějak zlepšit. Není zde uveden návrh na řešení. Z toho také plyne obecný závěr bez něčeho "objevného". Taktéž po formální stránce mám k práci několik připomínek - vágní, hovorové a neformální výrazy v textu, - diakritika, překlepy, - nesprávné popisky výsledků simulací např. Corner analýza Sallen-Key, Teplotní analýza .... atd. - pokud je výsledkem simulace teplotní analýza, pak musí podle toho vypadat i příslušná závislost - obr. v příloze E.1, - schémata v příloze jsou jen převzatá z Cadence vč. ohromného množství popisků/parametrů, čímž se stávají nepřehlednými, - platí dvojstupňový nebo dvoustupňový ? - tabulky zarovnat an střed strany, - pozor na slova jako řídicí a řídící apod., Z výše uvedených důvodů musím práci hodnotit na samotné hranici stupně E a D.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 142456