HANZL, O. Měnič pro stejnosměrný motor s bezsenzorovou regulací otáček [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Tománek, Radek

Student se v diplomové práci zabýval návrhem a realizací síťového čtyřkvadrantového zdroje určeného primárně pro bezsenzorovou regulaci otáček stejnosměrného motoru. Téma diplomové práce patřilo k náročnějším, protože měnič se skládá z několika funkčních celků, čímž se stává i konstrukčně složitějším. Vzhledem ke zvolené koncepci řídicích obvodů zahrnuje i programování mikrokontroléru. Musím poznamenat, že student řešil práci s velkou pečlivostí, a to nejenom návrhy, ale i výrobu konstrukčních částí. U studenta také oceňuji, že se po zvolení tématu doučil potřebné dovednosti, díky čemuž byl během řešení velice samostatný. Bohužel ale neřešil práci průběžně, čímž se dostal do silného časového skluzu. Zařízení se skládá z více modulů, ale ani jeden z nich zatím nebyl dokončen. V textové části se nachází množství nepřesností nebo i chyb, což částečně přisuzuji i tomu, že byla odevzdána v rozpracovaném stavu a značná část nebyla konzultována. Některé body zadání jsou splněny jen z části a konkrétně 3. a 6. bod nebyl splněn vůbec. Práci proto v současném stavu nedoporučuji k obhajobě. Nicméně při intenzivnější práci během následujících měsíců je zadání splnitelné a po opravení a doplnění textové části může dosahovat vysoké kvality.

Navrhovaná známka
F
Body
40

Posudek oponenta

Martiš, Jan

Práce bohužel není po slohové a stylistické stránce příliš kvalitní. Text působí nepřesvědčivým, místy chaotickým dojmem. Objevují se těžko sledovatelné myšlenkové skoky. Po věcné stránce se v práci se objevuje mnoho nepřesností, občas bohužel narazíme i na chybné tvrzení nebo vztah. Vysvětlení některých jevů či problémů je hůře pochopitelné. Návrh některých prvků (např. budicí a proudový transformátor) je zbytečně komplikovaný, některé vztahy spíše znesnadňují návrh. Příklady odborných chyb a nepřesností v práci: Není pravda, že řízení motoru triakem musí být v otevřené smyčce. Chybné tvrzení na straně 16 "odpor kotvy vzroste 1,235 krát a stejně klesne i rychlost otáčení stroje". Str. 22 - PFC měnič se zpravidla neřídí tak, že "podle okamžité hodnoty usměrněného napětí se stanoví střída sPFC." Str. 23 - nesmyslný komentář ke vstupnímu kondenzátoru PFC měniče: "Kondenzátor C6 se teoreticky použít nemusí, ale jeho přítomnost přispívá jednak k potlačení přepěťových špiček způsobených zavíráním diod usměrňovače D1–D4, a jednak ke snížení fázového posunu mezi napětím a proudem způsobeného samotnou indukčností tlumivky L3." Výpočet C6 podle vztahu 2.3 nedává praktický smysl, vychází extrémně vysoká hodnota. Vztah 2.4 - špičkový nabíjecí proud kondenzátoru po připojení v maximu napětí sítě nelze počítat z reaktance na 50 Hz, navíc není vůbec zohledněno nabíjení filtrační kapacity za PFC. Průběh BL(t) na Obr. 2.4 - indukce nemůže klesat k nule, pokud je proud tlumivkou spojitý. Str. 40 - Howlandova pumpa není odpovědí na omezení rušení, protože šířka pásma takto vytvořeného proudového zdroje pomocí OZ je řádově nižší, než je šířka pásma rušení. Hlavním problémem práce je ovšem to, že není dokončená, tedy zadání nebylo splněno, to je bohužel důvodem pro udělení nevyhovujícího hodnocení.

Navrhovaná známka
F
Body
40

Otázky

eVSKP id 142737