POLÁŠEK, R. Návrh fotovoltaické elektrárny s bateriovým úložištěm pro domácnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Vaněk, Jiří

Student Bc. Radek Polášek se ve své práci zabývá problematikou návrhu a fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům obývaný dvěma členy domácnosti a pomocí dat získaných simulací v programu PV SOL* Premium a následnou ekonomickou analýzou jednotlivých řešení. V práci se zaměřuje na analýzu možností fotovoltaických elektráren, dotačním programem použitelným pro financování stavby fotovoltaické elektrárny v České Republice a výší maximální dotace. První verze řešení je návrh úplného ostrovního systému pokrývající veškeré energetické nároky této domácnosti. V další části se student zabývá návrhem několika variant hybridního fotovoltaického systému splňující dotační podmínky Nová Zelená Úspora. Tyto varianty jsou následně analyzovány multikriteriární analýzou. Požadavky zadání student splnil v plném rozsahu. V práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval zcela samostatně a s potřebnou iniciativou. Práce je sepsána pečlivě a přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru a uváděné informace jsou podloženy citací informačních zdrojů. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Proto doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Vanýsek, Petr

Předložená práce je návrh energetické podpory rodinného domu z lokálně umístěných fotovoltaických panelů. Systém je doplněn bateriemi, ale dům je rovněž připojen na místní energetickou síť. Specifikum je místní, nicméně v principu je aplikovatelné na podmínky a pravidla v České republice, tak, jak bylo v zadání práce určeno. Nástrojem výzkumu jsou počítačové metody. Práce je sepsána v jazyce anglickém. První část práce je obligátní úvod do fotovoltaiky. Proto je zde úvod do fotovoltaiky od prvních principů, tedy je vysvětlován i princip p-n přechodu. Nutné to není, ale ukazuje to, že student má i náležitou znalost fundamentálních principů. Diskuse typů panelů je již v úvodu pro celou práci podstatnější, protože do jisté míry ozřejmuje i náklady na jednotlivé typy panelů, což je v ekonomické úvaze práce podstatná informace. Co by v tomto úvodu mělo být a chybí, je představení specifik české energetiky, kupříkladu vysvětlení, jak podle velikosti hlavního jističe se určuje základní sazba elektrické přípojky. Toto není celosvětová praxe a vzhledem k tomu, že práce je v angličtině, je dobře možné, že ji bude číst i zahraniční zájemce. V druhé části práce je velmi solidním způsobem zpracována studie návrhu panelů a úložišť energie z hlediska ekonomického. Autor použil skutečná data pro jistý rodinný domek sahající několik let zpět a pro tento specifický objekt studii provedl. Práce je velmi časová, uvažuje i náklady energie v počátku roku 2022, kdy ceny ČEZ prudce vzrostly. V závěru práce je pak doporučení, z hlediska ekonomického, ale uvažující různé alternativy, která z variant velikosti panelů a úložišť by byla pro dané situace nejvhodnější. Předložený dokument je solidně odvedený kus práce jak co do obsahu, tak i po grafické stránce. Jazykově (psáno v angličtině, nikoliv v mateřském jazyce autora) by bylo možné uvádět konkrétní chyby a po této stránce je to práce spíše průměrná. Nicméně, zde lze očekávat přínos snahy psát v angličtině pro budoucí karierní rozvoj kandidáta. Předložená práce splňuje požadavky na diplomovou práci. Práci proto doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 142740