FRKÁŇ, L. Optické senzory na bázi perovskitových materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Novák, Vítězslav

Perovskitové materiály mají výborným optoelektrickým vlastnostem velký potenciál pro uplatnění jako solární články, fotodetektory, lasery, světlo emitující diody a jiné optoelektronické systémy, a to i přesto, že tyto vysoce atraktivní hybridní perovskity stále nevykazují požadovanou stabilitu a odolnost vůči vlivům okolního prostředí. V případě solárních článků se jedná o tenkovrstvou strukturu, kde se již malý úbytek aktivního materiálu zásadně podílí na zhoršování optoelektrických vlastností. V případě senzorů se, stejně jako v případě námi zkoumaných vzorků, může jednat o monokrystaly řádově milimetrových velikostí. V tomto případě již degradace nemusí být tak zásadní. Přesto je ale potřeba sledovat vlastnosti takových senzorů z hlediska dlouhodobé stability. V diplomové práci, zadané Ústavem elektrotechnologie, byly po dobu několika týdnů sledovány časové změny užitečného signálu ve spínacích proudových charakteristikách „světlo-tma“ monokrystalických perovskitových senzorů. Tyto byly připraveny kolegy z Fakulty chemické v rámci společného projektu GAČR. Tato spolupráce měla bohužel na diplomovou práci i poněkud nepříznivý dopad. V rámci projektu bylo totiž mimořádně potřeba doměřit některé parametry poskytnutých krystalů a měření tak bylo na nějaký čas přerušeno. Parametry, naměřené po návratu vzorků, byly natolik odlišné, že se domníváme, že se vrátily jiné vzorky. Experimentální práce na tomto poli byly tedy v rámci této práce zastaveny. Přesto však poskytly zajímavé výsledky. Nad rámec zadání byla ještě prováděna měření metodami impedanční spektroskopie a fotoelektrické impedanční spektroskopie. Výsledky těchto měření však nebyly příliš průkazné a nepodařilo se uspokojivě nalézt parametry náhradních obvodů. Naměřená data jsou tak sice v práci pro představu uvedena, ale nejsou dále zpracovávána a komentována. V budoucnu bude potřeba upravit jak parametry měření, tak případně i fyzické parametry monokrystalického senzoru. Úroveň předložené práce je jak po stránce jazykové, tak po stránce obsahové, dobrá. Student přistupoval k práci velmi pečlivě a s velkým osobním zaujetím. Bylo potřeba nastudovat velké množství odborné literatury. O tom svědčí také seznam použitých zdrojů. Student pravidelně využíval osobních konzultací, na které chodil dobře připraven a se zájmem. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Jandová, Kristýna

Cílem diplomové práce studenta Bc. Lukáše Frkáně bylo seznámit se s problematikou perovskitových materiálů pro fotovoltaické aplikace a provést rešerši na využití těchto materiálů pro optické senzory. Dále měl předložené vzorky proměřit a vyhodnotit výsledky z hlediska dlouhodobé stability. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsán perovskit, fotodetektory a vybrané měřicí metody a v praktické části student popisuje měřicí zařízení a průběh měření, kdy po dobu několika týdnů sledoval časové změny užitečného signálu ve spínacích proudových charakteristikách monokrystalických perovskitových senzorů. Student vhodně zpracoval doporučenou odbornou literaturou a příslušné zdroje zde uvedl. Předložená diplomová práce není sepsána příliš pečlivě. Zpracování naměřených hodnot je nepřehledné a komplikuje porovnání získaných hodnot. Student nepoužil předepsanou šablonu, a proto jsou zde některé formální a gramatické nedostatky. Například je zde několik seznamů (seznam jednotek, seznam veličin, seznam chemických vzorců) a ještě jsou v nich chyby (např. Mhz místo MHz), seznam symbolů není úplný atd. V teoretické části student grafy označuje jako obrázky a v praktické části jako grafy. Odborná úroveň však odpovídá znalostem získaným v daném oboru a zadání bylo splněno. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci a proto doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 142744