KRATOCHVÍL, L. Diagnostika ložisek elektrických motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Ondřej

Diplomant se zabýval diagnostikou ložisek elektrických motorů. Nastudoval a popsal základy konstrukce a údržby ložisek, problematiky vzniku a působení ložiskových proudů. Podrobněji se věnoval popisu příčin a projevů různých typů poruch valivých ložisek. Nastudoval a následně aplikoval vybrané metody destruktivní a nedestruktivní diagnostiky ložisek. Oceňuji, že si v rámci provedení destruktivní diagnostiky iniciativně a samostatně zajistil od výrobce motorů soubor ložisek poškozených při provozu strojů v průmyslu. Navázal spolupráci s pracovníky Ústavu elektrotechnologie a pod jejich vedením připravil ložiska a pořídil snímky pomocí elektronového mikroskopu. Následně, s využitím znalostí získaných z literatury, provedl vyhodnocení poškození ložisek a jejich pravděpodobných příčin. Následně se zabýval nedestruktivní diagnostickou metodou založenou na analýze vibrací. Na souboru ložisek s uměle vytvořenou poruchou provedl měření vibrací v laboratoři UVEE a jejich analýzu. Diplomant využíval pravidelných konzultací a dostupné literatury. Velmi samostatně plnil zadané úkoly. Zadání bylo zcela splněno.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Janda, Marcel

Student vypracoval diplomovou práci na téma Diagnostika ložisek elektrických motorů. V první části jsou popsány jednotlivé typy ložisek a stručně je zde shrnut postup při volbě vhodných ložisek. V další kapitole se student věnuje problematice vzniku elektrostatických nábojů a vzniku a působení ložiskových proudů. Stručně je v práci popsáno, jak mohou ložiskové proudy způsobit poškození ložiska. Následující kapitoly jsou věnovány konkrétním poruchám a také metodám, které se používají pro zjišťování typu jednotlivých poruch. Hlavní část práce je potom věnována aplikaci konkrétních diagnostických metod na vzorky ložisek. Obzvláště zajímavé jsou výsledky dosažené za pomoci elektronového mikroskopu. Velmi zajímavá by byla informace o umístění zobrazených opotřebení v konkrétním ložisku. Konkrétně mám na mysli, zda je dané poškození například na kraji, nebo uprostřed vnitřního kroužku. Další část závěrečné práce je věnována vibrodiagnostice, která byla provedena na elektrickém stroji s ložisky s různým poškozením. Tato kapitola je přehledně zpracována a je z ní patrné, že student provedl velké množství měření a vyhodnocením naměřených hodnot strávil velké množství času. I přes několik formálních nedostatků je práce pěkně zpracována a dává ucelený obraz o metodách používaných k vibrodiagnostice ložisek. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 142824