ŠÁCHA, T. Návrh kalibračního boxu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Škoda, Jan

Diplomant Bc. Tomáš Šácha měl za úkol zpracovat závěrečnou práci na téma Návrh kalibračního boxu. Práce se měla věnovat celkem třem jasným bodům zadání, v rámci kterých měl být navržen box se světelnými zdroji určený pro kalibraci jasového analyzátoru. Návrh měl vycházet z výsledků simulací a měl být završen realizací a ověřením funkčnosti. Všechny body zadání student splnil a výsledky své práce student promítl do předkládaného textu. Vlastní text práce je psán logicky s dobrou návazností jednotlivých kapitol. Po obsahové stránce jsou kapitoly zpracovány přehledně, ale s poměrně velkým množstvím pravopisných chyb. Po odborné stránce je text přiměřený účelu práce a velmi kladně hodnotím závěrečnou výkresovou dokumentaci. Rovněž velmi pozitivně hodnotím to, že se student musel vypořádat s několikanásobnou změnou návrhu, kdy se muselo reagovat na turbulentní situaci na trhu s elektronickými komponenty. V průběhu řešení student musel trpělivě několikrát předělat návrh, aby jej bylo možné fyzicky realizovat, což se nakonec podařilo. Co se týká osobních konzultací, tak k nim student přistupoval průměrně, ale vždy se splněním předchozích úkolů. Mimo hrubé chyby mám k práci ještě pár výhrad, a to, že by práce mohla obsahovat popis funkce jednotlivých tlačítek a naměřená spektra z referenčního přístroje. Na druhou stranu je v diplomové práci vidět, že se student musel vypořádat prakticky se všemi konstrukčními problémy od návrhu počínaje až po realizaci konče. Práci tedy hodnotím stupněm B (82 bodů) a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Motyčka, Martin

Student Tomáš Šácha se zabývá ve své diplomové práci návrhem a realizací kalibračního boxu. Práci lze rozdělit do tří částí, kde v první části student popisuje základní fotometrické veličiny a světelné zdroje. V druhé části je popsán chronologicky vývoj kalibračního boxu, kdy bylo zapotřebí návrh boxu několikrát předělat. Student pro návrh používá program Autocad Inventor a pro simulaci světelných poměrů v boxu program Ansys Speos. Jako světelný zdroj navrhl student LED diody osazené na desce plošných spojů. Množství a rozmístění diod považuji v návrhu za ideální. Jednotlivé typy LED diod lze rozsvěcet i stmívat pomocí DALI standardu přes bluetooth v mobilu anebo tlačítky po straně boxu. Zejména kladně hodnotím zpracování technické dokumentace posledního návrhu kalibračního boxu. V poslední části práce je popsána realizace kalibračního boxu a jeho otestování správné funkčnosti v laboratoři světelné techniky. K realizaci kalibračního boxu mám připomínky zejména k upevnění předřadníků na desku oboustrannou páskou. Malé šroubky by byly určitě jistější volbou. V práci mi bohužel chybí naměřená spektra jednotlivých diod a jejich možných kombinací. Také by bylo vhodné vnější části kalibračního boxu nalakovat černou matnou barvou kvůli nežádoucím odrazům v laboratoři. V práci mě také chybí důkladnější popis osvětlovaného vzorníku uvnitř boxu. Zejména jak byl vyroben a jaké barvy obsahuje. Bohužel celkový dojem z práce také kazí velké množství pravopisných a gramatických chyb. Práce působí dojmem, že byla sepsána bez jakékoliv pečlivější kontroly. Po stylistické stránce je práce na dobré úrovni a je dobře strukturovaná a přehledná. Po odborné stránce se v práci vyskytují zejména chyby v symbolech veličin, kdy jejich části nejsou správně formátovány dolním indexem. Dále student v práci používá na některých místech pojem teplota chromatičnosti místo pojmu náhradní teplota chromatičnosti a v některých jednotkách pro symbol násobení používá student hvězdičku. Z hlediska použité literatury čerpá student pouze jen z několika zdrojů, ale pro tento charakter práce je považuji za dostačující. Závěrem student splnil všechny body zadání. Navržený a sestavený kalibrační box bude nepochybně velkým přínosem pro laboratoř světelné techniky. I přes velký počet gramatických chyb v práci hodnotím práci velice kladně celkem 80 body - stupněm B a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 142897