DUŠEK, P. Kompaktní testovací zařízení pro zkoušku trvanlivosti vzduchových jističů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Štohl, Radek

Cílem práce bylo vytvoření kompaktního testovacího zařízení pro zkoušku trvanlivosti vzduchových jističů pro firmu OEZ Letohrad s.r.o. Práce navazovala na semestrální práci, ve které student provedl literární rešerší vzduchových jističů a popsal průběh a požadavky na testování zmíněných jističů podle příslušných norem. V diplomové práci pak navázal návrhem a realizací samostatného zařízení a vytvořením potřebného softwarového vybavení pro PLC a HMI panelu. Funkčnost svého zařízení doložil provedením dvou zkoušek jističů. Rozsah diplomové práce (56 stran od úvodu po závěr) odpovídá požadavkům kladeným na diplomovou práci. Práce je psána v logickém sledu a student využil při zpracování práce 38 literárních zdrojů, na které se průběžně odvolává. Při kontrole v systému Theses nebyla zjištěna zásadní shoda s jinými porovnávanými dokumenty. Diplomant pracoval na své práci samostatně a svědomitě. Velmi dobře si rozvrhl práci a v průběhu semestru překládal dílčí výsledky. Konzultace s vedoucí práce probíhaly v pravidelných intervalech. Doporučuji práci k obhajobě. Domnívám se, že byly splněny požadavky na diplomovou práci, a doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Šedivá, Soňa

Cílem diplomové práce bylo navrhnout a realizovat testovací zařízení pro zkoušku trvanlivosti vzduchových jističů 3WL a 3WA. Diplomová práce je rozdělena do čtyř hlavních částí. V první části je provedena literární rešerše jističů nízkého napětí a detailně je popsána konstrukce a vlastnosti jističů SENTRON 3WL a 3WA. Dále diplomant v kapitole č. 4 popsal mechanickou trvanlivost jističů. Zde by bylo vhodné zkoušky jističů detailněji popsat například pomocí blokového diagramu než pouze textem. Druhá část práce (kapitola 5) je věnována návrhu zařízení a popisu uživatelského rozhraní. Jedná se zde ale o popis realizace návrhu, takže dle mého by bylo vhodnější tuto kapitolu rozdělit na dvě části, kdy by v první části student popsal požadavky na zařízení a návrh zařízení včetně rozboru možných použitelných komponent a zdůvodnění výběru součástí zařízení. Na tuto část by pak navazovala kapitola popisující již provedenou realizaci zařízení. V popisu zařízení se student v kapitole 5 často odkazuje na tištěnou přílohu C, proto by pro čtenáře bylo jednodušší, kdyby podstatné části zapojení z technické dokumentace umístil přímo do textu jako obrázky. Poslední část práce (kapitola 6) popisuje ověření funkčnosti zařízení na dvou provedených zkouškách (zkouška trvanlivosti vývojového prototypu jističe 3WL13 a zkouška pro ověření kvality výrobku jističe 3WL10). Popis těchto zkoušek ve dle mého velmi stručný (necelé 2 strany). Student v závěru kapitoly 6 uvádí, že zařízení je již předáno zákazníkovi a neprojevila se u zařízení žádná závada, takže je škoda, že zhodnocení funkčnosti bylo provedeno pouze pro uvedené dva případy zkoušek. Bylo by zajímavé uvést, kolik zkoušek již bylo na zařízení provedeno, jaké jsou jejich výsledky a také zhodnocení přínosu realizovaného zařízení pro firmu. Z textu diplomové práce není na první pohled zřejmé množství práce, které během dvou semestrů student udělal. Toto množství práce je zřejmé až z příloh práce (ať už tištěných nebo elektronických). Rozsah práce je 57 stran (počítáno od úvodu po závěr), což odpovídá požadavkům kladeným na diplomovou práci. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Diplomant v textu práce využívá velké množství zkratek, což v některých částech činí práci méně čitelnou. V práci se vyskytuje minimum gramatických chyb a překlepů. Výtku bych měla k citačním odkazům, které jsou často umístěny až na závěr kapitoly mimo odstavec, a dále se student v textu málokdy odkazuje na obrázky zařazené v práci. Dále je vhodné u symbolů veličin uvedených v textu diplomové práce využívat kurzívu. I přes výše uvedené výtky se domnívám, že byly splněny požadavky na diplomovou práci, a doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 142300