DANĚK, M. Vývoj a výroba multimetru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Háze, Jiří

Student přišel s vlastním tématem, jehož výsledkem je funkční zařízení - multimetr, který je schopný měřit řadu elektrických veličin se zadanou přesností. Student tak měl osobní zájem na tom, aby práci dokončil v plně funkčním stavu, což se beze zbytku podařilo a tím lze považovat zadání práce za splněné. Student v průběhu zpracování diplomové práce vzorně spolupracoval, byl samostatný, na konzultace byl nachystaný a přicházel s řadou zajímavých vylepšení, které do zařízení implementoval. Formální stránka práce splňuje všechny požadavky, kapitoly jsou logicky poskládané, v textu je jasně vysvětlená potřebná problematika. Vše je doplněno řadou obrázků a grafů, které potvrzují správnost návrhu a celého řešení. Z výše uvedených důvodů navrhuji hodnocení A.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Levek, Vladimír

Student se v předložené diplomové práci zabývá návrhem a realizací ručního multimetru. Z čtení textu vyplývá, že téma si student vybral sám, protože je zde přítomna vysoká míra motivace ke zdárnému vyřešení úkolu a dosažení co nejlepších výsledků. Celý text je psán čtivou formou s dostatečnou mírou technických a odborných výrazů. Je rovněž logicky a hierarchicky dobře strukturován, takže případný čtenář nemusí pro pochopení popisu přebíhat napříč celým textem. Úvodní část práce je věnována rešerši dostupných řešení a popisu dotčených technologií, kde student přesně definuje popisovanou problematiku. Další části jsou věnovány samotnému návrhu a realizaci. Závěrem student předkládá řadu naměřených údajů, které odborně komentuje. Z hlediska struktury celé práce trochu postrádá smysl zařazení kapitoly zabývající se prvním návrhem, dále pak jejím vylepšením a následně popisem dalšího návrhu. Myslím si, že z hlediska celku je vždy zajímavý finální produkt, kdy se předpokládá, že se k němu dospělo určitou iterací či vývojem, jejichž popis není nezbytný. Dále bych vytknul absenci některých dílčích schémat např: napájení, měření teploty, displej atd. Většina popisovaných bloků je v textové části přítomna a dobře se podle nich orientuje. U výše jmenovaných však dílčí schémata chybí a čtenář musí hledat v příloze. Z formálního hlediska je zde minimum chyb. Zejména nejsou citovány obrázky v textu, je zde dvakrát zvýrazněna chyba absence odkazu, či zaměněný titulek tabulky 8.1. Dle mého soudu jsou to malá pochybení a v rozsáhlé práci tohoto typu celkem pochopitelná. Tyto drobné prohřešky nikterak nezastiňující výborný dojem z práce. Práci hodnotím 93 body jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 142435