HAVELKOVÁ, N. Analýza vlivu přítomnosti šumu v nahrávkách na automatizovanou detekci hypokinetické dysartrie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kováč, Daniel

Tato práce zahrnuje několik oblastí: číslicové zpracování signálů, statistika, strojové učení a neurologie. Přestože studentka v jejich většině neměla předešlé zkušenosti, tak se v tématu rychle zorientovala. Pracovala samostatně, postup pravidelně konzultovala, úspěšně zpracovávala připomínky vedoucího práce a sama se aktivně podílela na jejím průběhu. Studentka implementovala dvě metody pro zvýraznění řeči zatížené šumem a metody porovnala. Z nahrávek dále extrahovala parametry kvantifikující poruchy řeči, které následně zpracovala statisticky i pomocí modelů strojového učení. Výsledkem je seznam parametrů, které jsou odolné vůči šumu, a také návrh a ověření metod pro zvýraznění řeči za účelem přesnější klasifikace nahrávek pacientů s Parkinsonovou nemocí a zdravých kontrol. Pozitivně hodnotím realizaci metody pro odhad signálu od šumu v nahrávkách. Z diskuze nad výsledky v samotné diplomové práci lze vnímat obecný přehled studentky nad tématem. Projevila zde dostatečnou znalost a porozumění problematice související s vlivem šumu v nahrávkách řeči na automatizovanou detekci hypokinetické dysartrie. Cíle práce byly splněny a poznatky budou přínosem pro danou oblast. Menším nedostatkem je prezenční a jazyková úroveň práce s vyskytujícími se typografickými chybami, což souvisí s časovou tísní, do které se studentka během řešení dostala. Dalším aspektem je slabší práce s literaturou. Vzhledem k výše uvedeným poznatkům celkově práci hodnotím velmi dobře.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Galáž, Zoltán

V diplomové práci se studentka zabývala problematikou zvýraznění řečového signálu pro účel zlepšení přesnosti automatizované detekce hypokinetické dysartrie u pacientů trpících Parkinsonovou nemocí. Téma je velmi zajímavé a aktuální. Studentka v práci dostatečně rozebrala teoretický úvod a implementovala dvě metody, které následně použila a experimentálně ověřila jejich přinos na reálných datech. V závěru také adekvátně diskutovala dosažené výsledky a shrnula poznatky. I navzdory slabší prezentační stránce, poměrně velikému množství formálních nedostatků a menšímu množství použité literatury, práci jako takovou hodnotím pozitivně a navrhuji hodnocení 80 bodů, B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 141420