SVĚRÁK, J. Software pro úpravu zvukového signálu pro ozvučování více reproduktorovými soustavami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Sysel, Petr

Zadání závěrečné práce považuji za splněné s drobnou výhradou: vytvořená aplikace neumožňuje zpracování parametrickým ekvalizérem. Na druhou stranu zpoždění v necelých násobcích vzorků je možné realizovat třemi možnými způsoby: nadvzorkováním lineárním, kvadratickým nebo pomocí polyfázové implementace FIR filtru. Hlavní účel aplikace, tj. simulace fázového zpoždění jednotlivých kanálů v systémech s více reproduktory, byl splněn. Student po dobu řešení pracoval samostatně, postup prací konzultoval s vedoucím a připomínky zapracovával do výsledného řešení. Bohužel řešení některých bodů trvalo déle, takže v závěru nezbyl čas na implementaci zmíněného parametrického ekvalizéru. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, i když se objevuje několik slangových výrazů: plugin, bug, chanel strip, apod. Text je doplněn příklady zdrojových kódů i základních vývojových diagramů.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Schimmel, Jiří

Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací software, který má umožňovat základní úpravy signálu pro ozvučování více reproduktorovými soustavami, tj. pro tzv. Sound System Design. To v praxi znamená možnost směrování signálu jednoho vstupu do více výstupů s individuálním nastavením hlasitosti a zpoždění každého kanálu s krokem alespoň desetinu milisekundy a synchronizací jednotlivých kanálů. Tuto základní funkcionalitu realizovaný software splňuje. Doplňkovou funkcí bývá parametrický ekvalizér na každém kanálu, což ale realizovaný software nenabízí. Logické je i použití indikátorů úrovně, i když to zadání výslovně nepožaduje. V zadání je dále požadováno možnost řízení parametrů pomocí MIDI, což software nabízí, a pomocí dotykového displeje, což v podstatě představuje pouze vhodný návrh grafického rozhraní. Z toho hlediska se ale nejeví vhodným ovládání parametru Delay, funkce Learn při nastavení ovládání pomocí MIDI a zobrazení tzv. Sendů pod sebou. Bohužel se neukládá zvolený ovladač a MIDI rozhraní, takže je nutné je při každém spuštění znovu nastavit. V práci také postrádám ověření funkčnosti měření, zejména zpoždění a vliv použité metody na spektrum signálu. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, v teoretické části by některé obrázky časových průběhů měly být doplněny ukázkami spektra, které mají větší vypovídací hodnotu, nebo jimi nahrazeny. U rovnic schází popis proměnných, pro stejnou proměnnou jsou v různých rovnicích používány různé symboly, proměnné nejsou správně formátovány, zejména v textu. U anglického termínu „fractional delay“ není vhodný doslovný český překlad. V textu práce jsou popsány jednotlivé třídy a uvedena jejich hierarchie, ale zdrojové kódy jsou nedostatečně okomentovány, což znesnadňuje jejich úpravy pro uzpůsobení aplikace reálným potřebám výuky, ve které měla být použita. Nestandardní jsou definice funkcí v hlavičkových souborech.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 141431