MACHÁČOVÁ, Z. Návrh konceptu CSR v sytému řízení firmy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Putnová, Anna

Kvalitně zpracovaná práce, která komplexním způsobem hodnotí a určuje do budoucna CSR v konkrétní firmě. Oceňuji systematický přístup, využitelnost v praxi a celkové zasazení DP do současného kontextu CSR. Otázka k obhajobě: Jakou motivaci má firma pro realizaci vašich doporučení v situaci, kdy je v oblasti CSR dosahuje excelence?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Slavík, Jan

Předložená práce v popisu a dosažení svého cíle adekvátně odpovídá zvolené metodice, která sama o sobě nepodává přesný návod, jak ji konkrétně ve firmách aplikovat. I přes tento handicap se autorka k určitému výsledku svého výzkumu dostala, který byl ve zkoumané firmě přijat. Mohla však více pozornosti věnovat provedení samotné práce a vyvarovat se tak mnoha různým chybám v textu a struktuře práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Autorka si stanovila, s ohledem na šíři a komplexitu celé oblasti CSR, velmi ambiciózní cíl práce, obzvláště v případě, pokud chce zkoumat všechny tři pilíře CSR. Cíle chce dosáhnout aplikací již známé metodiky, která však rovněž není jednoduchá a jednoznačná na aplikaci. Autorka práce uvádí, že cíle bude dosaženo pomocí dílčích cílů, které však v práci nejsou exaktně stanoveny. Vzhledem k náročnosti použití zvolené metodiky a absenci jasně stanovených dílčích cílů, lze splnění stanoveného cíle považovat za adekvátně vyhovující.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Autorka v postupu použila metodiku, která ke svému výsledku, potřebovala pouze rešerši firemních dokumentů a rozhovorů s respondenty ze zkoumané firmy. Respondenti měli odpovídat na předem dané otázky převzaté z metodiky. Autorka nepoužila žádné jiné metody pro zkvalitnění celkového výstupu výzkumu a ani se kriticky nezamýšlela nad proveditelností aplikace vybrané metodiky v konkrétním případě. Z popisu výzkumu není zřejmé, kdo ke kvalitativním odpovědím na položené otázky a jakým způsobem přiřazoval bodové ohodnocení, zejména pokud samotná metodika v tomto směru nepodává jednoznačný a jasný návod.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Jelikož metodika přesně stanovuje výstupy výzkumu, nelze proti samotným kvantifikovaným výsledkům něco namítat. Interpretace podle stanoveného hodnocení metodikou je korektní. Otázkou zůstává cesta, která k těmto výsledkům vedla, jak již bylo zmíněno v hodnocení postupu řešení. Z návrhu konceptu není jasné, jak autorka k jednotlivým návrhu dospěla. U některých chybí zdůvodnění proč je navrhuje, jakou mají spojitost s výsledky výzkumu. Je s podivem, že u dvou pilířů CSR (ekonomický a environmentální) stanovila v návrzích pro každý pilíř cíl a prostředky k dosažení cíle, ale u sociálního pilíře tak neučinila. Navrhované cíle a prostředky jsou však formulované vágně. Doporučení prostředků k dosažení navrhovaných cílů autorka nezdůvodňuje a omezuje se pouze na jejich popis.
Praktická využitelnost výsledků C Pro danou firmu z výzkumu jsou výsledky prakticky využitelné. Ovšem nelze je považovat za výsledek empirického výzkumu jak autorka ve své práci uvádí. Stejně tak ani za ucelený koncept CSR, ale pouze za nějakou výseč, kterou si autorka vybrala.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E Struktura a úroveň práce je na diplomovou práci špatná. Autorka při psaní textu používá nepochopitelně různého vyjadřování: převážně používá neosobního vyjadřování, ale lze v práci najít i pasáže v 1. osobě jednotného čísla a v 1. a 2. osobě množného čísla, a to na vícero místech. Text obsahuje spoustu gramatických chyb. Na některých místech lze nalézt nevhodně nebo špatně použité odsazení textu, nesourodé formátování tabulek. Některé části textu jsou do práce vloženy bez souvztažnosti ať již k předcházejícímu či následujícími textu anebo práci jako celku. Často tak text působí nesourodě. Některé informace autorka zbytečně opakuje na různých místech, nevysvětluje hned použité termíny anebo pro jejich popis používá vícero způsobů (jako např. TBL vs. 3P nebo sekce vs. oblast). Některé vložené tabulky anebo obrázky nemají v textu žádné uvedení a popsanou spojitost anebo v textu chybí při odkazu na tabulku její přesné určení.
Práce s informačními zdroji C Autorka používá dostatečné množství zdrojů, které však někdy působí tak, že byly v práci použity bezmyšlenkovitě. Přímé citace zdrojů jsou uváděny různým stylem: někdy kurzívou a někdy bez kurzívy. V citačním stylu se také nachází chyby v jejich nesprávném provedení.
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 139535