DUŠEK, J. Návrh řízení spotřeby materiálových prvků pro výrobní procesy se zaměřením na odpadové hospodářství výrobní linky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Jurová, Marie

Práce v průběhu magisterského studia byla pečlivě konzultována s vedoucí práce a současně také vychází ze znalostí výrobního procesu na výrobní lince ke zpracování výrobních úkolů. Při vlastní obhajobě by bylo vhodné, aby autor doplnil předložené řešení o možnosti realizace v reálném čase z pohledu jednotlivých kroků implementace do současného stavu práce výrobní linky vzhledem ke splnění výrobních úkolů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Hlavní cíl , podložený zpracovanými dílčími cíli, byl splněn. Obsahem hlavního cíle bylo část logistické koncepce se zaměřením na odpadové hospodářství ve výrobním procesu a minimalizace odpodů.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Postup řešení vyšel z teoretického přístupu na řešenou oblast a analytické části výrobního procesu se zaměřením na odpady, které při činnost výrobního postupu na lince vznikají. Metody pro minimalizaci odpadu byly vhodným způsobem použity.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Návrhy řešení vycházejí z výsledků, získaných v analýze procesu výroby na lince a zhodnocení současného stavu vzniku odpadů v jednotlivých činnostech výrobního procesu. Z těchto závěrů byl sestaven návrh práce výrobní linky
Praktická využitelnost výsledků B Předložené návrhy na minimalizaci odpadů z práce na výrobní lince u produktů byly vyřešeny postupnými kroky jak po stránce technického vybavení linky a sledování prostředků u linky, tak i dat ke sběru odvedených hotových produktů. Spojení obou toků je výstižným závěrem přeloženého použití v praxi.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Práce má splněny foermální náležitosti závěrečné práce dle Směrnice VUT i FP, ale uspořádání práce vykazuje některé nesrovnalosti, Zpracování vychází z odborné terminologie managementu výrobního procesu a tomu odpovídá i jazyková úroveň
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Způsob zpracování práce vykazuje použitou práci s literárními zdroji a to jak knižními, tak i internetovými i možnými zdroji z podnikové práce. Současně také ctí legislativu vzhledem k autorským právům i odpovědným citacím
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Tesař, Rostislav

Cíl práce byl splněn. Bylo dosaženo prokazatelné snížení odpadů z původních 2,4% v roce 2020. Obě oblasti návrhů jsou použitelné. DP má velmi dobrou technickou úroveň. DP navrhuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Obsáhlá DP navrhuje konkrétní řešení, zlepšení vytypovaných problémů v analýze současného stavu. Protože 70% nákladů jsou materiál, zaměřuje se na tuto oblast. Snížení procenta vadných kusů i další úspory jsou řádně doloženy. Cíl byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autor v rozsáhlé teoretické části DP uvádí snad všechny ukazatele štíhlé výroby i známé manažerské analýzy. Ne všechno pak využívá v praktické části. Na př. SWOT analýza je velice stručná.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Autor analyzuje dvě oblasti v rozsáhlé činnosti podniku s nejvyšším výskytem problémů. Ze závěrů umí definovat problém a ten řeší. Vše dokládá výpočty i grafy. Některá data je lepší prezentovat v tabulkách.
Praktická využitelnost výsledků A Řešené oblasti jsou vhodné pro implementaci v konkrétních podmínkách podniku. Úspory jsou vypočítány.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Struktura DP je standardní, rozsah práce je 94 stran, což přesahuje požadované kvantum.Jazyková odborná úroveň je velmi dobrá.
Práce s informačními zdroji A Práce uvádí dostatečný počet literárních pramenů, citací a zjištění
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140620