VEJLUPEK, P. Hodnocení koncentrátu z tlakových membránových procesů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Repková, Martina

Předložená bakalářská práce je zaměřena na hodnocení koncentrátu z tlakových membránových procesů. Sledování koncentrátu jako „odpadního“ produktu z membránových technologií se ukazuje jako velmi aktuální téma zejména z důvodu jeho dalšího využití. V teoretické části se student věnoval popisu membránových procesů, jejich rozdělení, použitého materiálu i jejich aplikaci v praxi. Taktéž je zde uvedena kapitola, která se věnuje charakteristice koncentrátu. Vzhledem k tomu, že hlavní téma je koncentrát, doporučila bych uvést více příkladů a více rozvést kapitolu „Rozdělení koncentrátu na základě typu vstupní vody“. V experimentální části chybí v některých tabulkách data vybraných měřených ukazatelů bez následné diskuse. V kapitole „Výsledky a diskuse“ je uveden pouze rozsah naměřených hodnot ukazatelů, chybí hlubší zamyšlení nad výsledky a podrobnější diskutování výsledků. Jako kladně hodnotím zpracování a uvedení velkého množství literárních zdrojů. Přístup studenta byl velmi specifický. Z pozice vedoucího práce jsem se snažila v pravidelných časech již od začátku řešení práce nastavit společné konzultace, kde byly řešeny připomínky z mé strany a i ze strany konzultanta. Bohužel, ne vždy byly připomínky zapracovány a revize např. teoretické části trvala déle, než byla původně nastavena. Taktéž se stávalo, že student nebyl vždy teoreticky připraven na práci v laboratoři a to se poté odráželo v jeho neznalosti při řešení experimentů. Přes vysokou náročnost studia v bakalářském programu bych nicméně očekávala větší samostatnost, motivaci, důslednost a pečlivost v plnění předem domluvených krocích při řešení bakalářské práce. Tento přístup mi bohužel chyběl nejen při sepisování práce, ale i při samotném řešení experimentální části práce v laboratoři. Přes uvedené připomínky doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji stupněm D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků E
Interpretace výsledků, jejich diskuse E
Závěry práce a jejich formulace D
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů D
Splnění požadavků zadání D
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury D
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Komendová, Renata

Předložená bakalářská práce Petra Vejlupka s názvem „Hodnocení koncentrátu z tlakových membránových procesů“ se zabývá aktuálním tématem nakládání odpadního produktu z membránových technologií. Bakalářská práce má celkem 56 stran a je klasicky rozčleněna. Teoretická část je napsána v rozsahu 17 stran a přehledně popisuje membránové procesy, materiály membrán, charakteristiku vznikajícího koncentrátu a možné aplikace v praxi. Experimentální část má 7 stran a krom výčtu chemikálií a pomůcek jsou zde uvedeny pracovní postupy jednotlivých stanovení. V kapitole Výsledky a diskuze jsou na 7 stranách popsány získané výsledky, dle mého názoru však ne zcela dostatečně a často nevhodným způsobem. Student vyvozuje závěry z nekompletně naměřených experimentálních dat a nedostatečně komentuje získané výsledky. Kladně hodnotím citaci 170 zdrojů literatury – jak zahraničních publikací, tak odkazů na platnou legislativu a ČSN normy. V celé práci se nachází několik typografických a formálních chyb (např. v číslování kapitoly 2.2) a nevhodných formulací (např. str. 28 …titrační baňky byly vařeny…, str. 31 …okometrický komparátor - vhodnější formulace je kolorimetrická metoda s komparátorem, str. 35 atd.). Také není vhodné v abstraktu práce používat zkratky bez jejich vysvětlení a citaci literatury. Dle mého názoru by byl vhodný nákres, případně fotodokumentace jednotky, kde byly provedeny odběry vzorků. Práce působí nevyváženě – přehledně sepsaná literární rešerše ostře koresponduje s kapitolou Výsledky a diskuze, které zřejmě nebyla věnována dostatečná pozornost. I přes uvedené nedostatky práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm C/dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 139959