HLÁČIK, A. Kosmické smetí a jeho vliv na konstrukci družic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartoněk, Jaroslav

Bakalářská práce se věnuje tématu, jehož význam rychle roste vlivem intenzivního využití nízké oběžné dráhy Země. V první kapitole práce student shrnuje důležité poznatky o soudobém stavu vesmírného odpadu, názorně ukazuje jeho závažnost již v dnešní době. Dále uvádí extrapolaci dat svědčící o exponenciálním růstu množství odpadu, a naznačuje i některé metody, jak situaci řešit. Těžiště práce však spočívá v analýze modelového satelitu z hlediska řešení problémů spojených s vesmírným odpadem. Student navrhl fiktivní pozorovací satelit obíhající na nízké oběžné dráze, včetně jeho nejdůležitějších subsystémů. Podrobně popisuje kroky přípravy pro analýzu, její důležité vstupy a nastavení. V poslední kapitole pak popisuje výsledky samotné analýzy provedené v profesionálním software. Výsledky jsou obecně v souladu s očekáváními. Nechybí jejich grafické zpracování. Velmi užitečné jsou rovněž návrhy, jak satelit upravit pro obdržení lepších vlastností. Práci nechybí žádné důležité součásti. Naopak student předvedl i znalost některých postupů, které se v bakalářských pracích běžně neobjevují (např. FTA, Fault tree analysis). Jednou z mála výhrad, které je možné mít, je konstatování o nárůstu hmotnosti satelitu v důsledku konstrukčních změn v kapitole 3.4.6, který by ve skutečnosti snadno mohl mít velké důsledky. Dále se na některých místech vyskytují drobné formální chyby, avšak bez vlivu na kvalitu práce. Student prokázal vysokou míru samostatnosti ve velice specializovaném oboru, značný zájem o toto téma, stejně jako široký rozhled v jiných oborech. Jeho práce by mohla být hodnocena jako velmi dobrá i podle měřítek diplomových prací. Proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lazar, Václav

Předložená bakalářská práce se věnuje problematice kosmického odpadu a jeho možného vlivu na konstrukci umělých družic. V komplexní rešerši bakalář prokázal skvělou orientaci v pro něj zcela nové problematice kosmického smetí, konkrétně jeho charakterizaci, distribuci a přehledem možností detekce i redukce. Pro praktickou část student navrhl vlastní modelový satelit pro pozorování Země z nízké oběžné dráhy, na kterém demonstruje aplikaci takzvané MMOD (Micro Meteoroid and Orbital Debris) analýzy. Výsledky přehledně interpretuje a dodává jasné závěry pro snížení zanalyzované kritičnosti systémů z pohledu vlivu kosmického smetí. Po formální, grafické i stylistické stránce je práce v pořádku. Kvalitou, rozsahem a celkovým zpracováním práce jednoznačně přesahuje požadavky kladené na bakalářský projekt. Za zmínku stojí také vypracování v anglickém jazyce na velmi dobré úrovni. Práci hodnotím jako vynikající a doporučuji jí k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140155