BUCHTA, A. Návrh kotvícího prostředku pro letouny všeobecného letectví [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Sklenář, Filip

Předložená bakalářská práce se zabývá rozborem a návrhem kotvících prostředků pro letouny v kategorii všeobecného letectví. První část práce je zaměřena na mechanické vlastnosti zemin a rozborem nehod ve všeobecném letectví, které se staly na základě nevhodného nebo chybějícího ukotvení. Dále se práce zabývá rešerší dostupných kotvících prostředků, postupem jejich testování, vyhodnocením testování a návrhem vlastního kotvícího prostředku. Student navrhl celkem dva vlastní kotvící prostředky, jeden z navržených prostředků vyrobil. Jeho aplikace bohužel nebyla úspěšná. Oceňuji přístup a samostatnost studenta při výrobě vlastního kotvícího prostředku. Dále student dobře shrnuje výsledky své práce v závěru. Domnívám se, že student by mohl s tímto tématem pokračovat i pro diplomovou práci, protože se jedná o důležitou problematiku pro civilní letectví. Student splnil zadání práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Löffelmann, František

Předložená bakalářská práce je spíše experimentálního charakteru, což s sebou nese jistá rizika ohledně dosažení výsledků. Na základě teoretického studia a prvotních měření student stanovil hypotézu, že únosnost kotvy závisí na ploše válce, který kotva v zemině vytyčuje, a navrhl dvě verze vlastní kotvy, z nichž složitější verzi vyrobil a provedl novou sérii měření. Ve výsledcích je patrný značný rozptyl, což je pochopitelné, vzhledem k charakteru měření, ale z hlediska statistického zpracování by k věrohodnějším výsledkům dopomohl větší počet měření. Pro zpřehlednění by např. v obr. 9.16 mohlo být vyznačeno, který bod náleží které kotvě. Pozitivně lze hodnotit shrnutí poznatků v závěru, které mimo jiné doporučuje použití různých kotev pro různé podmínky. Práce splňuje formální požadavky a její obsah vyhovuje všem bodům zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140346