CHRISTOV, R. Jednonápravový návěs 5t za traktor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student Rosen Christov se ve své práci zabývá návrhem prototypu traktorového návěsu s valníkovou nástavbou a s bočnicemi se spodním otvíráním. Jedná se o tvorbu prototypu jednonápravového návěsu s celkovou maximální nosností 5 tun. Práce obsahuje v úvodu obecný přehled koncepcí stavebních návěsů stejné hmotnostní řady od předních výrobců. Rozsáhlá je i legislativní kapitola, která je především výpisem z platné vyhlášky a norem. V úvodu nosné části práce byly popsány jednotlivé prvky konstrukce návěsu. Konstrukce byla navržena poté na základě požadavků zadání, legislativních omezení a konstrukčních možností a důkladně popsána v kapitole 5. V druhé části diplomové práce student provedl návrh zátěžových stavů a výpočty základních hodnot mezních hodnot napětí. V kapitole 7. a 8. student popsal výpočetní model a následně provedl numerickou pevnostní kontrolou rámu nástavby a rámu podvozkové části pro definované zátěžové stavy. Práce je velmi rozsáhlá a v jednotlivých podkapitolách student vysvětluje své postupy ke koncepci i k pevnostní kontrole. Výhrady k postupu práce nemám. Mrzí mne, že se autor trochu více nevěnoval systému otvírání bočnic, který má pro tuto kategorii návěsu vliv na prodejnost přípojného vozidla. Výhrady k postupu a řešení v práci mám zejména ve formální úpravě: -netechnické slovní formulace v kapitolách věnujících se pevnostní kontrole, -několik drobných překlepů v celé práci. Práce je z hlediska požadavků a cílů dle zadání kompletní. Postup a rozsah řešení práce je správný a úplný. Schopnost studenta interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich dílčí závěry je dobrá. Uspořádání osnovy práce je logické a má návaznost kapitol. Formální náležitosti práce jsou splněny. Grafická úprava textové části práce je velmi dobrá, zpráva obsahuje značné množství schémat. Stylistická úprava je velmi dobrá. Citace zdrojů informací jsou uvedeny správně. Výkresová část práce je dle zadání a má slušnou kvalitu zpracování. Student rozdělil výkres svařence rámu na dva listy (sestavení a svarů), což zpřehlednilo výkres. Nemám k ní výhrady. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Práce s literaturou včetně citací A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Fajkus, Pavel

Předložená závěrečná práce se zabývá konstrukčním návrhem jednonápravového návěsu za traktor o maximální užitečné nosnosti 5 t. Úvodní kapitoly ukazují přehled dostupné techniky na trhu, legislativní předpisy pro provoz na pozemních komunikacích a popis jednotlivých komponent přívěsu. Zde bych měl malou výtku k rozsahu – dle mého názoru by si tato kapitola (4) zasloužila více pozornosti a rozsahu. Zejména zde postrádám výčet možných bočnicových profilů, jaké typy rámů se používají na korbě, možnosti odjištění bočnic (horní i spodní) a uložení samotné korby na rám podvozku. Stěžejní část práce, tj. kapitoly 5 až 8 obsahují výběr komponent, návrh návěsu včetně jeho pevnostní kontroly metodou konečných prvků. Celá konstrukce byla navržena dle našich požadavků na maximální využití otevřených profilů a usazení jednotlivých komponent za pomocí zámků, umožňující velmi přesné usazení bez složitého rozměřování a ustavování. Zde, až na několik drobnosti, nemám výhrad. Výpočtové kapitoly a jejich interpretace jsou na velmi dobré úrovni, pouze u výpočtu rámu podvozku postrádám u zatěžovacího stavu pro brzdění působení sil od vzduchových brzd. U výkresové dokumentaci mám výtku k výkresu sestavení 1-DP-10000, kde chybí zobrazení ovládacích pák brzd u náprav, samotných vzduchových brzd a jejich uložení a alespoň schématicky načrtnuto vedení vzduchového a hydraulického potrubí. Dále by bylo vhodné kusovníky umístit na výkres sestav pro lepší přehlednost i za cenu zvětšení formátu výkresu. Naopak kvituji používání 3D pohledů na výkresech, které dle zkušeností z praxe výrazně zjednodušují představu o díle ve výrobě. I přes výše uvedené nedostatky je práce na velmi dobré úrovni, zejména s přihlédnutím na fakt, že pro studenta bylo téma mimo jeho dosavadní oblast zájmů, tak byl schopen navrhnout celý návěs „od základu“ pouze na základě daných parametrů v zadání. Tato schopnost „ponořit se“ do daného úkolu i bez předchozích zkušeností a navrhnout funkční návrh je, a bude v rámci budoucí inženýrské praxe velmi ceněna. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139400