KALLEROVÁ, B. Akreditační audit ve zkušební laboratoři dle ČSN EN ISO/IEC 17025:2018 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Šrámek, Jan

Diplomová práce Bc. Barbory Kallerové odpovídá zadání, je původní, v několika směrech originální a přínosná pro praxi ve zkušební laboratoři, která ke své činnosti používá 9 zkušebních postupů. Práce se zabývá přípravou na akreditační audit ve zkušební laboratoři dle požadavků normy ČSN EN ISO 17025:2018. Jedním ze základních prvků je interní audit, který je pojat jako systémový a zahrnuje všechny potřebná kritéria výše uvedené normy. Práce je přehledně členěna do šesti kapitol na 65 stranách a splňuje všechny cíle jejího zadání. Práce je zpracována dostatečně pečlivě s popisem výrobního procesu ve firmě, která provozuje zkušební laboratoř. Práce obsahuje pouze menší množství formálních chyb, které nijak nesnižují odbornou hodnotu diplomové práce. Například zbytečně uváděné vzorce pro výpočet nejistoty měření, které nejsou použity pro praktické výpočty a nejsou řádně očíslovány. Dále chybí překlad vysvětlivek do češtiny u obrázků č 2 a 3. Očekával bych podrobnější popis doložení plnění kritérií normy v Záznamech o zjištění ve Zprávách z interního auditu č. 01/22 a 02/22 uvedených v přílohách. Omezené vypracování důkazů k doložení plnění kritérií normy lze do určité míry tolerovat z důvodu omezení možnosti úniků citlivých informací ze strany firmy. Naopak oceňuji zařazení vzoru Protokolu o zkoušce taktéž v příloze. Také kladně hodnotím použitou terminologii a celkový styl diplomové práce, které se standardně používají v oblasti auditů ve zkušebních a kalibračních laboratořích. Diplomantka také ve své práci vyhodnotila přínosy a úskalí akreditačního procesu ve zkušební laboratoři. Diplomantka pracovala po celou dobu samostatně a prokázala své odborné zkušenosti získané v praxi i během studia. Práce jako celek představuje hodnotnou diplomovou práci, jejíž závěry jsou použitelné v praxi zkušební laboratoře. Diplomovou práci Bc. Barbory Kallerové doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Maradová, Karla

Práce se věnovala akreditačnímu auditu ve zkušební laboratoři dle ČSN N ISO/IEC 17025:2018 a odpovídá zadání. Cíle diplomové práce studentka splnila, ale z práce není jasné jestli studentka byla v pozici auditora nebo auditor byl někdo jiný a práce je sepsaná jen formálně. Práce je logicky rozdělena a po formální stránce je zpracována na požadované úrovni, s chybami jako jsou popisy tabulek, překlepy, některé věty nejsou správně formulované. Zpracovaná práce vychází z doporučené literatury a je doplněná dalšími zdroji a je řádně ocitovaná. Pro mě je matoucí, že v práci jakožto příprava laboratoře nejsou skoro žádné obrázky (graficky je práce zpracovaná na slabší úrovni) , nebo v rámci auditu nejsou doložené u žádného bodu dokumentované informace. Například jste mohla vložit obrázek pH metru, konduktometru, titračních baněk a jiné z internetu. Přínosem nebo originalitou mohlo být návrh výpočtu nejistoty třeba pro konduktometr (mS/m) nebo jiného zařízení, když v rámci interního auditu tento bod nebyl v souladu a byl vyhodnocen jako neshoda. Práce jako celek je zdařilá a postupuje podle normy, ale mohla obsahovat více praktických informací. Například u zprávy z auditu č.03/22 6.4 Jaká měřidla laboratoř používá? Může laboratoř použít vybavení, které není pod její stálou kontrolou? Zjištění máte u všech bodů např. Laboratoř prostřednictvím zavedeného systému managementu plní veškeré požadavky normy ČSN EN ISO/IEC 17025: 2018 na vybavení. Bohužel zde není žádná doložená dokumentovaná informace jako je číslo protokolu o kalibraci, jak mají evidovaná měřidla, jestli má firma metrologický řád, aj. Práci doporučuji k obhajobě a může jako návod být použitá v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 140244