CSADIOVÁ, D. Design obytného plavidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Křenek, Ladislav

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - B a grafická úprava výkresů - A. Fundament designérského řešení obytného plavidla leží v hexagonálním členění plováku v půdorysném pohledu, kombinovaného s obytnou nástavbou tvarově vycházející z kulové výseče. To umožňuje jednoduché spojování více plavidel do jakési plující osady a současně dává potřebnou vizuální dynamiku pro autonomní pohyb plavidla po hladině. Celkové, kompaktní tvarové řešení příhodně evokuje vodního živočicha a současně přináší opticky výraz robustnosti i předpoklad příznivé tuhosti konstrukce plavidla. Originální návrh promyšlený do všech podstatných detailů nese znaky vysoké vizuální kultivace a působivého, tvarového i barevného členění. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k řešení designu obytného plavidla.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Chorý, Tomáš

Designérské řešení obytného plavidla využívá organických tvarů usazených na šestiúhelníkové základně a společně s decentní barevností tak vzniká stabilní a kompaktní celek, který dobře komunikuje s přímořským prostředím. K tvarově povedené studii mám však několik připomínek. První se týká samotné koncepce. Autorka v úvodním textu reaguje na problém s přelidněním a stoupající hladinou moří. Řešení vidí právě v přesunu bydlení na vodní hladinu. Nejsem si ale jist, že výsledný návrh plavidla pro 2–3 osoby (bez dětí) a s cenou několika vyšších set tisíc EUR pomůže zmíněné problémy nějak vyřešit. Při spojování modulů do větších celků navíc dochází k značné ztrátě soukromí (a také k omezení pohybu plavidla) a to je u tohoto nadstandardního typu bydlení problém. Za zásadní nedostatek pak považuji absenci vnitřního prostorového uspořádání plavidla (bokorys, řezy). Na ergonomickém posteru je uveden pouze pohled zvenku a půdorysy. Přes uvedené připomínky považuji práci z hlediska tvarového řešení za vydařenou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140280