VÍTEK, J. Design motocyklu na elektrický pohon [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Křenek, Ladislav

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - A. Tato diplomová práce byla zpracována ve spolupráci s brněnskou firmou MSR Engines, která mimo jiné vyvinula a vyrábí unikátní motorový surf – Jetsurf. Návrh motocyklu je tedy vystavěn na technickém základě (šasi) stávajícího prototypu, kde pro design základním limitujícím faktorem je hlavně rozměrná baterie. Diplomant se zhostil nelehkého úkolu s řadou tvůrčích omezení se ctí a představil práci, která je zpracována ve většině aspektů v zcela nadstandartním rozsahu, počínaje kvalitou textu průvodní zprávy a prezentačním modelem konče. Finální designérské řešení je originální, tvarově a barevně kultivované i vyvážené, promyšlené a propracované do všech detailů. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k řešení designu motocyklu na elektrický pohon.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Surman, Martin

Bc. Jan Vítek se ve své diplomové práci rozhodl řešit designérský návrh městského motocyklu na elektrický pohon. V úvodní části práce se autor věnuje subjektivně vybrané současné světové produkci elektrických motocyklů v jím zvolené kategorii. Následuje obecná technická analýza elektromotocyklů, jejich vybraných komponentů, pohonných ústrojí a funkčních systémů. V dalších kapitolách autor představuje podstatu a cíle své práce a prostřednictvím variantních návrhů genezi finálního řešení. Výsledný designérský návrh městského motocyklu působí příjemně dynamicky, pouze drobný vizuální nesoulad spatřuji v kompozičním skladbě, proporcích a vzájemné tvarové návaznosti jednotlivých komponentů, a to zejména modulárního boxu a monokoku. Drobnou připomínku mám ke zvolenému tvarosloví sedadla, jehož ostré hrany pravděpodobně sníží pohodlí a uživatelský komfort hlavně při delší jízdě. Výhrady mám rovněž k parametrům sedadla spolujezdce, jež se mi jeví jako značně provizorní, ostatně stejně jako navržené odnímatelné stupačky. Z bezpečnostního hlediska je také diskutabilní absence krytu řetězu a stojanu elektromocyklu. Jako jeden z hlavních přínosů práce vnímám návrh odnímatelného modulárního boxu, který by mohl být v případě potřeby nahrazen přídavnými bateriemi či alternativní pohonnou jednotkou. V posledních letech je stále více zřejmé, že nejen díky neustále pokračujícímu technickému vývoji budoucnost většiny druhů dopravy neochvějně směřuje k elektromobilitě, a to s větší či menší mírou autonomie. Autorem prezentované koncepční řešení elektromotocyklu je nepochybně aktuálním příspěvkem do současného celosvětového diskurzu, který je však pouze pokračováním dlouhé a strastiplné cesty, při které je nutno dořešit velké množství technických, provozně bezpečnostních a legislativních aspektů. Diplomová práce Bc. Jana Vítka je svým zpracováním nadstandardní a poskytuje čitateli poměrně komplexní a názornou orientaci v řešené problematice. Je koncipována logicky a přehledně, po formální stránce naplňuje definované požadavky, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140284