ČUDA, A. Návrh mise pro doplnění paliva družice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Krepl,, Ondřej

Téma diplomové práce Návrh mise pro doplnění paliva družice pana Bc. Adama Čudy je vysoce aktuální, což dokazují trendy výzkumu a vývoje kosmických agentur jako je Evropská kosmická agentura nebo NASA, stejně tak jako trendy budoucího směřování soukromých průmyslových společností. Student vypracoval diplomovou práci sám pod mým vedením a s podporou uvedených literárních zdrojů. Vypracování práce zahrnovalo detailní seznámení se s širokým spektrem dostupných materiálů a jejich následnou analýzu. Dále si pan Bc. Adam Čuda dokázal osvojit medody systémového inženýrství pro ranné fáze návrhu vesmírných misí, což tvoří klíčovou schopnost budoucí práce inženýra v oboru vývoje pro vesmírnou aplikaci. Oceňuji především shopnost tvůrčího myšlení při hledání řešení tématu, které je ze své podstaty velmi inovativní. Dále si cením schopnosti samostatně kriticky zpracovávat závěry při uvážení mnoha různorodých požadavků. Za použití výše zmíněných principů mohu konstatovat, že cíl práce, tedy vytvoření návrhu mise pro doplnění paliva družice, byl splněn. Doporučuji přijmnout předkládanou diplomovou práci k obhajobě a po její úspěšné obhajobě udělit panu Bc. Adamu Čudovi titul Ing.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Daněk, Vladimír

Diplomant se ve své práci zaobírá velmi aktuálním problémem, souvisejícím s možností doplňování paliva do kosmických letadel na oběžných dráhách. Kromě doplňování paliva, jako ústředního problému, autor rozebírá širokou škálu dalších možných úloh spojených s obsluhou družic na oběžné dráze okolo Země, odstraňování kosmického smetí, prodlužování provozní životnost družic a podobně. Velmi podrobně rozebírá předpoklady a cíle misí. Celkově však diplomová práce vyznívá spíše jako kompilačně rešeršní práce. Na diplomovou práci bych očekával ve vybraných pasážích podrobnější řešení, nikoliv jen jako popis určitých činností a akcí. Jistý náznak konkrétního řešení se jeví v části kosmického segmentu na oběžné dráze v kap.5.5. Při obhajobě by měl diplomant shrnout, kde vidí svůj vlastní přínos. V závěru mi chybí kritické zhodnocení výsledků vlastní práce a naznačení, kde vidí kritické problémy a také návrh dalšího řešení. Případně, jaké vidí možnosti českých firem (speciálně brněnských) přispět k řešení dané problematiky. Na závěr poznámka k terminologii. I když se u nás ještě nevžila závazná terminologická norma, jedna přece existuje, a to ČSN 31 0001 "Letectví a kosmonautika", která definuje název "oběžná dráha" a nikoliv anglikanismus "orbita" nebo orbit. Na závěr možno konstatovat, že cíle práce byly splněny a proto doporučuji diplomovou práci předložit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140616