ŠIMUNEK, O. Diagonálni čerpadlo v turbinovém provozu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Haluza, Miloslav

Jedná se o velmi kvalitní diplomovou práci, její kvalita je také dána tím, že ji student začal řešit již v průběhu 4. ročníku. Nalezení hydraulického řešení čerpadla a rozvaděče v oblasti diagonálních čerpadel rozšiřuje poznání vodních strojů v této oblasti specifických otáček . Na základě této diplomové práce je možné představit si chování diagonálního čerpadla v turbinovém provozu. Využitelnost v praxi je možná u akumulace hydraulické energie enerie ( provoz v čerpadlovém i turbinovém provozu). Student pracoval velmi iniciativně, aplikoval své postupy na vyřešení úkolu. Zadání diplomové práce je splněno. Práci zcela doporučuji k závěrečné obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Veselý, Jindřich

Diplomová práce je provedena na vynikající úrovni, diplomant ve své práci řeší problematiku hydraulického návrhu diagonálního čerpadla a jeho následné použití v turbínovém chodu. V diplomové práci jsou uvedeny základní principy teorie hydraulického návrhu odstředivých čerpadel i vodních turbín. Téma diplomové práce vychází z praktických požadavků aplikace čerpadel v turbínovém chodu. Diplomantovi se výše uvedený problém podařilo uceleně sumarizovat po teoretické i praktické stránce. Vlastní řešení pro zadané čerpadlo je potom provedeno v několika na sebe logicky navazujících krocích. Hlavními nástroji diplomanta jsou zejména precisní práce s literaturou a aplikace CFD simulací. Diplomant v práci pomocí moderních přístupů určuje vliv konkrétních úprav na některé vlastnosti čerpadla. Je třeba zdůraznit diplomantem správně pochopenou logiku na sebe navazujících kroků řešení, zejména pro aplikaci optimalizačních kroků zaměřených na zlepšování vlastností navrhovaného hydraulického stroje. Problematika řešená v diplomové práci je pro své teoretické i praktické zvládnutí komplikované problematiky velmi dobrým vodítkem pro projekční řešení aplikace rychloběžných čerpadel v turbínovém chodu. V diplomové práci je zřejmý systematický postup řešení od teorie, přes definici problému, přípravu a provedení značného množství numerických simulací až k přehlednému uvedení výsledků a jejich kritickému zhodnocení. Zvláště je třeba ocenit jasné vysvětlení rozdílů v proudění pro čerpadlový a turbínový chod stroje. Diplomová práce je napsána srozumitelně, velmi dobrým jazykem, bez vážných gramatických chyb. Některé nedostatky práce: • Strana 19 – oblast d na obrázku 1.9 není aktivní oblastí. • Strana 22 poslední řádek – osy n11 a Q11 jsou přehozeny. Diplomant Bc. Ondřej Šimunek vypracoval svoji práci v souladu se zadáním a jeho diplomová práce je na vynikající úrovni. Z toho důvodu doporučuji diplomovou práci Bc. Ondřeje Šimunka k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140629