BAČOVÁ, A. Materiály pro kosmickou techniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Petrásek, Miloslav

Diplomová práce, nazvaná „Materiály pro kosmickou techniku“, je poměrně rozsáhlá a je, včetně citací, zpracována na 116 stranách. Toto téma bylo zvoleno z toho důvodu, že problematika kosmických technologií se i České republice poměrně dynamicky rozvíjí a ucelených podkladů z materiálové oblasti je velmi omezené množství, přičemž volba materiálu je při návrhu jakéhokoliv kosmického zařízení jedním z prvních kroků. Už při volbě tématu se, s ohledem na možnosti pracoviště a technickou a ekonomickou náročnost experimentů, nepředpokládala realizace experimentů, jejichž možnosti a omezení jsou ale v závěrečné fázi rámcově analyzovány. Při zpracování diplomové práce studentka pravidelně konzultovala s vedoucím, veškeré připomínky byla schopna do svého řešení zapracovat ovšem nejdůležitější je asi to, že na řešení všech dílčích úkolů pracovala samostatně, odpovědně a s poměrně velkým nasazením. Vynaloženému úsilí odpovídá samozřejmě poměrně velký rozsah práce, ale také zpracování jednotlivých dílčích témat, což vyžadovalo prostudování velkého množství především zahraničních zdrojů, jak naznačuje nezvykle velký počet citací. Diplomová práce má logické uspořádání, dobrou grafickou úpravu a obsahuje veškeré formální náležitosti. Pokud se objevovaly některé problémy, tak byly především jazykového charakteru a plynuly především ze značné nezkušenosti se psaním technických zpráv. Lze konstatovat, že diplomová práce byla zpracována v dostatečném rozsahu, byly splněny všechny požadavky zadání a už v této fázi je možno ji zařadit k materiálům, které mohou být využity jak firmami, které se problematikou kosmických technologií zabývají tak jako výukové materiály na vysokých školách, kde se kosmické technologie vyučují, protože materiál tohoto typu je v české republice v podstatě ojedinělý. Vzhledem k rozsahu a hloubce propracovanosti jednotlivých témat a možnostem dalšího praktického uplatnění hodnotím diplomovou práce stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tříska, Václav

Diplomová práce na téma "Materiály pro kosmickou techniku“ splňuje požadavky zadání a jako celek je zpracována odpovědně. Studentka věnovala značné úsilí shromáždění a zpracování velkého rozsahu podkladů. Informace o vlivech, působících na materiály, či o typickém praktickém nasazení jednotlivých druhů materiálů lze považovat za přínosné. Rozbor užívaných zkoušek materiálů je poněkud strohý, analýza účinků dopadu malého tělesa s vysokou kinetickou energií (včetně návrhu zkušebního zařízení) je řešena jako rozbor dostupných cizích podkladů, což je vzhledem k vysoké náročnosti této oblasti v pořádku a zpracované informace jsou přínosem. Práce jako celek je uspořádána logicky, i když například kapitola týkající se kompozitních materiálů dle mého mohla být koncipována lépe. S většinou vyvozených závěrů v práci lze souhlasit, občas se objeví nepřesnost. Formální stránka práce je na odpovídající úrovni, studentka se bohužel nevyhnula gramatickým a stylistickým nedostatkům. V závěru lze konstatovat, že práce je zpracována na odpovídající úrovni a je možné ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140764