NOVOTNÝ, M. Analýza vlivu výrobní technologie na užitné vlastnosti části redukčního ventilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Řiháček, Jan

Diplomová práce se zabývá srovnáním vlivu různých technologií výroby na užitné vlastnosti části redukčního ventilu, tzv. redukčního rezistoru. Práce porovnává v dané firmě aktuálně využívané technologie výroby rezistorů, tedy elektroerozivní obrábění v kombinaci s pájením, a nově navrženou vhodnou aditivní technologii. Po provedení literární rešerše byla studentem zvolena metoda DMLS (Direct Metal Laser Sintering) a jí uzpůsoben návrh výroby rezistoru. Kladně hodnotím snahu o maximální přiblížení jednotlivých parametrů obou způsobů výroby i vcelku detailní provedení srovnání a rozboru sledovaných vlastností dílců, vyrobených oběma přístupy. Celkově se beze sporu jedná o zajímavé téma s velkým přínosem pro výrobu v dané firmě i velkým potenciálem pro optimalizaci do budoucna. Lze konstatovat, že student pracoval svědomitě a aktivně se snažil o zapracování připomínek vedoucího. Výsledné hodnocení zohledňuje stylistickou a grafickou úpravu práce, jakož i celkový přístup studenta k vypracování, jeho samostatnost a schopnost orientace ve zmíněné problematice.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sigmund, Marian

Předložená práce s názvem "Analýza vlivu výrobní technologie na užitné vlastnosti částí redukčního ventilu" se zabývá aktuální a zajímavou problematikou aditivní výroby 3D tisku kovů. Zabývá se možnou náhradou elektroerozivního obrábění konkrétního dílu právě 3D tiskem kovů. Práce je rozdělena do čtyř kapitol a závěru. Po úvodním rozboru analyzovaného dílce (aktuálním stavu výroby tohoto dílce), následuje literární rešerše technologií 3D tisku kovů s výběrem a zdůvodněním nejvhodnější metody 3D tisku pro daný dílec. Praktická část řeší 3D tisk dílce a srovnání stávající a inovované výroby, včetně zohlednění všech důležitých hledisek (technologických, procesních, ekonomických a dokonce i ekologických). V závěru je shrnuto vše zásadní a podstatné, rovněž v přehledné tabulce. Z formálního hlediska jsem našel pouze drobné překlepy či chybějící písmenka v popisech obrázků, společně s číslováním počtů stran úvodu, závěru a dokonce i citací a následných seznamů. Z odborného hlediska svářeče a povrcháře mi trošku v práci chybí (postrádám) víc informací o použitém PVD povlakování, jak původní metodou, tak inovovanou vyrobeného dílce. V ekonomickém srovnání je uvedena stejná cena (počítám řešeno subdodavatelsky). Bez znalosti souvislostí je můj osobní názor, že PVD povlakování nebude stejné, s ohledem na strukturu aditivně vyrobeného dílce. Pokud by se autor práce chtěl této problematice dál věnovat, bylo by zajímavé tuto mou domněnku více prostudovat. Autor diplomové práce splnil zadání v plném rozsahu, navíc se jedná o praktické srovnání progresivních metod výrob na konkrétním dílci, a proto tuto diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140984