BEZDÍČEK, J. Čerpadlo nízkých specifických otáček pracující v turbínovém režimu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Štefan, David

Student Jiří Bezdíček vypracoval diplomovou práci s tématem zohledňujícím aktuální problematiku využití čerpadel v turbínovém režimu. Cílem byla detailní CFD analýza čerpadla s velmi nízkou rychloběžností pracujícím v reverzním chodu a posouzení vlivu 3 různých variant oběžných kol. K tomuto účelu bylo využito existujícího modelu čerpadla. K verifikaci CFD výpočtu posloužily již existující data z měření. Student pracoval samostatně, svědomitě a pravidelně výsledky konzultoval. Prokázal velký zájem o řešené téma a to se také odrazilo v kvalitě a množství prezentovaných výsledků. Prokázal také schopnost kriticky posoudit obdržené výsledky a vyvozovat z nich závěry. Výsledky práce mohou sloužit jako podklad pro další výpočty s pokročilejšími typy modelů turbulence. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Moravec, Prokop

Diplomant se ve své odevzdané diplomové práci zabýval tématem turbínového režimu u čerpadla nízkých specifických otáček s vlivem vložených typů mezilopatek. Závěrečná práce je přehledně rozdělena do sedmi hlavních kapitol. Úvodní kapitoly se zabývají rešerší v oblasti odstředivých čerpadel a turbínového režimu. Následující kapitoly se poté věnují hlavnímu členu práce, tedy odstředivému čerpadlu nízkých specifických otáček se spirálou, které bylo v rámci již obhájené dizertační práce zkoumáno (a následně vyrobeno) na odboru Fluidního inženýrství. Toto čerpadlo (a jeho mezilopatkové modifikace) je podrobeno rozsáhlé numerické analýze i se zahrnutím bočních mezidiskových prostorů, které mají dominantní vliv na výkonové parametry. Co se týče rozsahu výpočtů (a zahrnutím vlivu časového kroku a velikosti sítě), lze předloženou práci zařadit mezi práce nadprůměrné. Závěrečná práce zcela splňuje požadavky a cíle zadaní. Práci je ale nutno vytknout velkou řadu chyb, zejména stylistických a gramatických (viz text níže). Po věcné stránce by bylo vhodné uvažovat jiný typ modelu turbulence spjatého s rotujícími hydraulickými stroji jako je k- nebo SST a také zakomponovat do jisté míry i drsnost omočených povrchů (zejména u oběžného kola vzhledem k typu výroby). I přes tyto výtky doporučuji závěrečnou práci k obhajobě a aby byl autorovi po řádném obhájení přidělen titul Ing. Přehled nejzásadnějších chyb je následující: - k řadě obrázků chybí patřičné odkazy v textu závěrečné práce - v úvodní rešerši jsou obrázky s anglickými texty (nevhodné pro česky založenou závěrečnou práci) - často se vyskytující nevhodná citace za tečkou (koncem odstavce) + chybějící řádná citace použitých rovnic (např. rovnice 1.1, 1.2, 2.1, atp.) - časté dvojí (duplicitní) označení obrázků (např. Obrázek 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 4.1, 6.1, 6.2, 6.7, 6.8, 7.1, atp.) + špatný sled číslování více obrázků na jedné straně (např. str. 24, 39, 41, 44, 46) - na str. 23 v podkapitole 3.1 je ve dvou strohých odstavcích 5 hrubých chyb (shoda podmětu s přísudkem) - chybějící údaje v nepopsané tabulce na konci strany 23 - v kapitole 6.3 Mezidiskový prostor u krycího disku je zmíněna tvorba sítě prostoru na 1/28 z celku. 360° není dělitelné 28 - na str. 53 je zavedeno neexistující oběžné kolo s názvem 16-lop-OK - tabulky 7.10 a 7.11 mají chybně záhlaví (odkazují na axiální síly místo sil radiálních) - v grafech na stranách 66 a 67 nesouhlasí legendy napříč zkoumanými oběžnými koly - špatný formát seznamu použitých zdrojů (chybějící či špatně odsazené hranaté závorky)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139714