PODLOUČKOVÁ, M. Charakterizace vybraných rostlinných olejů pro aplikaci do potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je zaměřena na charakterizaci vybraných ořechových olejů, konkrétně mandlového, lískoořechového a vlašského, z hlediska jejich nutriční hodnoty, obsahu senzoricky a biologicky aktivních látek. Podstatou experimentální části práce byla analýza vybraných druhů olejů, jako parametry charakterizující jejich kvalitu byly v práci sledovány mastné kyseliny a těkavé aromatické látky. Zároveň byly pro zajímavost analyzovány samotné ořechy. Pro stanovení volných a vázaných mastných kyselin byla použita metoda GC-FID, pro stanovení těkavých látek metoda HS-SPME-GC-MS. Cílem této práce bylo posoudit, který z olejů by byl vhodný pro případnou aplikaci do potravin. Studentka na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracovala kvalitní teoretickou část práce; při zpracování aplikovala znalosti dosud získané v průběhu studia, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Pracovala zcela samostatně, pečlivě a svědomitě. Bez problémů zvládla práci v laboratoři, ať už při klasické laboratorní práci, kde prokázala experimentální zručnost, poradila si i s instrumentální technikou. Samotná bakalářská práce je zpracována velmi pečlivě, studentka prokázala dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. I přes technická úskalí se podařilo dosáhnout významné dílčí výsledky, které představují cenné východisko pro další experimenty v rámci navazujících prací.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Gross, Michal

Předložená bakalářská práce studentky Michaely Podloučkové je zaměřena na látkovou charakterizaci tří druhů ořechů a z nich lisovaných olejů, konkrétně profily mastných kyselin a těkavých látek. Téma práce je velmi aktuální vzhledem k rostoucímu zájmu spotřebitelů o výrobky se zvýšenou nutriční hodnotou, mezi které produkty s ořechy jistě patří. Teoretická část je skutečnou literární rešerší, autorka zde neuvádí zdlouhavé obecné pasáže, místo nich nabízí konkrétní informace publikované v posledních letech v zavedených odborných časopisech, závěr teoretické části pak doplňuje stručným výkladem principu plynové chromatografie jakožto hlavní instrumentální techniky použité v praktické části této práce. Podrobně zpracovaná experimentální část obsahuje všechny náležitosti. Výsledky experimentů jsou prezentovány v přehledných tabulkách a grafech. Za zmínku stojí zejména tabulka č. 3 uvádějící souhrnný přehled 44 těkavých látek identifikovaných v olejích jak pomocí MS, tak srovnáním experimentálně zjištěných retenčních indexů s indexy publikovanými v celkem 9 zdrojích. Zvláštní jsou zjištěné obsahy vázané olejové kyseliny ve vzorcích olejů, neboť nabývají příliš vysokých hodnot. Diskuze výsledků je stručná a jasná. K výsledkové části mám pouze výtku ke grafu č. 2, který uvádí méně vhodným způsobem stejná data jako graf č. 1. Celá bakalářská práce se opírá o 59 zdrojů, které jsou až na pár drobných nedostatků řádně citovány. Podobně obsahuje práce jen velmi malý počet typografických chyb a nepřesných vyjádření (plněná místo náplňové kolony apod.) Rád bych poukázal na skutečnost, že jsem v celé práci nenašel jedinou pravopisnou chybu. Studentka splnila zadání, prokázala schopnost práce s odbornou literaturou a provedla značný počet experimentů. Bakalářskou práci velmi dobré odborné a mimořádné jazykové úrovně hodnotím známkou A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138889