DOSTÁL, M. Návrh výroby podložky krytu zapalování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Podaný, Kamil

Práce je zaměřena na výrobu podložky krytu zapalování, která slouží jako část těsnícího mechanismu u motocyklu. Jedná se o rotační součást z ocelového pozinkovaného plechu 11 321 tloušťky 1 mm. Vzhledem k sériové výrobě 25 000 ks/rok je zvolena výroba technologiemi stříhání a ražení v postupovém sdruženém nástroji. Provedení odpovídá stanovenému zadání, je přehledné, srozumitelné a graficky vyvážené. Student začal s konzultacemi v lednu a pak již přistupoval k řešení zodpovědně. V průběhu vypracovávání se projevovalo slabší stylistické vyjadřování a pravopis, což je zohledněno v dílčím hodnocení. Mírné nedostatky vykazuje i výkresová dokumentace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Peterková, Eva

Bakalářská práce Martina Dostála se zabývá návrhem výroby podložky krytu zapalování sloužící pro těsnění motoru motocyklu. Pro zhotovení součásti byla zvolena výroba v postupovém sdruženém nástroji za použití technologie stříhání a ražení. Práce splňuje patřičný rozsah i zadané cíle. Je psaná přehledně, v logické návaznosti jednotlivých kapitol. Úroveň práce mírně snižuje místy obtížná srozumitelnost a čtivost vět, které postrádají podmět. Autor také používá nepřesná vyjádření a pojmy, jako například postupově sdružený nástroj, díra, či na str. 14 je uveden obrat, cit.: „V následném kroku lze ve stejné operaci zhotovit … prolis.“ Anebo na str. 21 je uveden popis, cit.: „(nástroj) se dělí na dvě části – pohyblivá, tzv. střižník, je pevně upevněn do beranu lisu pomocí stopky.“ „Část pevná, tzv. střižnice, je připevněna pomocí šroubů a upínacích kroužků ke stolu lisu.“ U vzorce (2.3) na str. 16 je K označeno za normálové smykové napětí. Nemyslím, že by tento pojem existoval a navíc v problematice tváření je tímto označením většinou myšleno napětí na mezi kluzu. Stejně tak bych doporučovala označovat měrný tlak písmenem „p“, nikoliv „q“. V Tab. 2 na str. 19 by bylo vhodnější označit rozsah tloušťky 1 až 2 mm, nikoliv 1

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139796