PILÁT, A. Návrh pohonné soustavy soutěžního modelu s kolmým startem a přistáním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Hájek, Tomáš

Student zpracoval bakalářskou práci v oblasti, která teprve bude předmětem jeho dalšího studia. Velice dobře se zorientoval v oblasti návrhu letounů, teorii leteckých vrtulí a charakteristik elektrických pohonů nebo třeba i aerodynamiky interferenčního odporu vrtule - trup. Provedl důkladnou analýzu pravidel, na jejímž základě vytvořil jednoduchou optimalizační úlohu pro maximalizaci bodového zisku. Na základě výsledků úlohy přistoupil k návrhu pohonné soustavy soutěžního modelu. Student pracoval systematicky, samostatně a soustavně. Práce je na dobré inženýrské úrovni, je logicky členěná, přehledná a splňuje zadané cíle i požadavky na ni kladené.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Navrátil, Jan

Student se ve své práci zabývá návrhem pohonné soustavy pro bezpilotní prostředek s kolmým startem a přistáním, čímž řeší dílčí problém při návrhu soutěžního letounu v rámci týmu Chicken Wings. V úvodu práce uvedl aktuální požadavky a pravidla soutěže, pro kterou je letoun navrhován. Dále se zabývá nezbytnou teorií potřebnou ke stanovení metody návrhu a výběru jednotlivých komponent elektrické pohonné soustavy. V závěrečné části práce student provedl volbu jednotlivých komponent a svou volbu také v dostatečné míře obhájil. Celkově jedná o výbornou práci, jejíž obsah přesahuje požadavky kladené na bakalářskou práci. Student prokázal schopnost nastudovat novou problematiku a následně využít získané poznatky při návrhu. Malou výtku bych měl k občasnému nejasnému původu konkrétních hodnot a k pojetí textu, kdy autor v jistých chvílích (např. str. 31, 32, 42) sklouzával k formě příběhu a popisoval problémy, které se během práce vyskytly. S ohledem na mé hodnocení doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140289