ROUSEK, J. Simulace tepelného pole FDM tiskové hlavy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemčík, Oskar

Autor vypracoval práci zabývající se simulací tepelného pole v FDM tiskové hlavě. K vlastním výpočtům využil dostupný program Ansys. V úvodní části se věnoval rešerši problematiky. Následně vybral několik typů hotendů a pro ně vytvořil simulaci. V závěru pak popsal případé tepelné problémy u jednolivých typů, souvisejících s danou konstrukcí. Autor pracoval velmi samostatně a konzultoval minmálně. V zásadě splnil zadání a proto práci doporučuji k obhajobě. K práci následující připomínky a dotazy: - "tiskové hlavy používané na tiskárnách typu RepRap" tento princip je využívaný na všech tiskárnách FDM/FFF nejen v původním reprap projektu. - překlepy (např. "také u tiskoví hlavy" "Prohlašuji, že jsem bakalářskou/diplomovou práci" atd.). - "Při zahřátí přechází do plastického stavu" ve skutečnosti je nutný přechod do tzv viskózně tekutého stavu - "Studená oblast obsahuje chladič, ventilátor a bowden na přívod materiálu." ve skutečnosti se varianta extruderu s bowdenem používá u menšiny 3d FDM tiskáren. - Proč je b tab.1 vynechána teplota "tavení" ABS? - Heat creep neznamená ucpávání hotendu, ale jen nesprávné šíření tepla v hotendu. Ucpání může být jením z následků a bývá označováno jako filament clog/clogging. - "Cílová pracovní teplota byla zvolena na 230 °C, která odpovídá teplotě nutné k tisku materiálu PET-G (str. 31)" teplota pro tisk petg odpovídá spíše 240°C. - v tab 2,3 atd. bych očekával i často využívanou Měď, případně navíc pokovenou niklem - "Byly vybrány atypické typy" minimálně pro srovnání by v tom případě bylo hodnější vybrat alespoň jeden klasický typ hotendu - Namísto pevné teploty na trysce by bylo vhodnější vložit topné těleso a nastavit teplený výkon na například obvyklých 40W. Tímto způsobem by pak šlo určit další vlastnosti zkoumaného heatbreaku, od potřebného příkonu pro zvolený hotend, po průběh a rychlost ohřevu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Dvořák, Jaromír

Předložená diplomová práce má za cíl simulace šíření tepla metodou konečných prvků v tiskové hlavě 3D tiskárny. Autor práci rozdělil na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsán vznik 3D tisku, základní princip, používané materiály a jejich vlastnosti a podrobněji je zde popsána funkce a konstrukce tiskové hlavy, kterou se autor dále podrobněji zabývá. Jednou z kapitol je Heatcreep (šíření tepla) v tiskové hlavě, autor zde chybně tvrdí, že se jedná o ucpání tiskové hlavy. Pravdou je, že heatcreep k tomuto může vést. Dále si autor vybral 4 druhy tiskových hlav, popsal jejich základní charakteristiky. Druhá hlavní kapitola pojednává o analýze rozložení a šíření tepla. Čtenář je seznámen s metodou konečných prvků, která bude použita pro simulaci v praktické části a s použitým softwarem jak pro modelování, tak pro simulaci. Praktická část je věnována tvorbě modelů všech čtyř vybraných tiskových hlav. Jednotlivým dílům tiskových hlav byly v rámci modelování přiřazeny materiály, ze kterých jsou fyzicky zkonstruovány. Dále je pak provedeno nastavení parametrů simulace a okrajových podmínek. Výsledky simulací autor podrobně popisuje a vynáší v grafech. V závěru práce jsou shrnuty a detailně popsány výsledky simulace. Jaké problémy která konstrukce má a navrhuje vhodnou úpravu daného typu. Autor prokázal, že se v dané problematice orientuje a přestože je v práci větší množství chyb, překlepů a špatných formulací, doporučuji ji k obhajobě s celkovým hodnocením za B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 137166