MACKŮ, O. Bezpečnostní ventil pro lisy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem bezpečnostního pneumatického ventilu, který je součástí bezpečnostního systému pro ovládání mechanických lisů. V úvodní části formou rešerše diplomant uvádí základní problematiku spojenou s bezpečností obsluh u lisů a popisuje podstatu dvouručního ovládacího zařízení jak z hlediska legislativních požadavků, tak i technické realizace. Návrh vlastní koncepce ventilu začíná kapitolou 6 na str. 29. Je proveden podrobný tvarový i materiálový rozbor hlavních částí tělesa ventilu. Následuje návrh podsestav pístů. Dále jsou uvedeny díly, u kterých diplomant předpokládá jejich nákup. Závěrem této části je i návod na montáž celého ventilu z jednotlivých komponent. Ve výpočtové části je proveden výpočet pružin pístů, kontrola šroubů pro spojení hliníkových bloků a provedena podrobná analýza výtokové rychlosti vzduchu a tlakové bilance v komoře ventilu, což úzce souvisí s reakční dobou potřebnou na přerušení pohonu lisu. Výsledky jsou uvedeny podrobně v grafu, rozsáhlý výpočet je doložen v příloze. Výkresová dokumentace je svým rozsahem v souladu se zadáním, je v ní však řada drobných chyb (málo hlavních kót na sestavě, chybí některé osy atd.). Dílenské výkresy obrobených hliníkových lisů jsou však zdařilé. Práce je zpracována standardně, autor se v ní dopustil některých formálních i věcných chyb. Konkrétně mám připomínky k: - jako nevhodnou vidím volbu šroubů se zbytečně vysokou pevnostní třídou 12.9, šroubovaných do hliníkové slitiny, když v závěru pevnostní kontroly diplomant uvádí, že šrouby jsou zbytečně předimenzované, - chybí základní mechanické vlastnosti použité slitiny hliníku AlCuMg1, - výpočet tlaku v závitu podle rovnice 21 neodpovídá realitě, protože v každém závitu jsou jiné tlakové poměry a jednotlivé závit nepřenášejí stejná zatížení, - na výkresech chybí konkretizace materiálu hliníkových bloků, - neúplný seznam zdrojů – chybí celá řada použitých norem Předložená práce je původní a splňuje požadavky zadání. Má i přes některé výše uvedené nedostatky celkově úroveň, která je na obdobné práce kladena. Diplomant ve své práci prokázal potřebnou znalost studovaného oboru a schopnost budoucí samostatné konstruktérské práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Práce s literaturou včetně citací D
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Vostřel, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zaměřena na návrh bezpečnostního ventilu pro mechanické lisy. V první části práce diplomant správně provedl popis klikového lisu, dvouručního spouštění a pneumatického schématu jeho ovládání. S uvedenými příklady pneumatických prvků do obvodu klikového lisu lze také souhlasit. V obecné části návrhu pneumatických mechanismů bych přivítal doplnění obrázků s popisy funkce pro lepší srozumitelnost a přehlednost textu. V části požadavků na bezpečnostní ventily by bylo účelnější doplnit konkrétní citace a přesné specifikace vyplívajících z norem týkajících se bezpečnostních požadavků pro mechanické lisy. Samotný popis funkce vycházející z ventilu, který je již uveden na trhu, je uveden správně, jeho pochopení řešitelem bylo zásadní pro konkrétní návrh řešeného ventilu. Pro nezaujatého čtenáře, který není seznámen s funkcí ventilu, je ale trochu obtížné z uvedeného textu funkci přesně pochopit. Je však nutné uznat, že se jedná o poměrně složité zařízení. Konkrétní návrh řešení a výkresová dokumentace je zpracována pečlivě s důrazem na vyrobitelnost v Poličských strojírnách včetně provedení zásadních konstrukčních uzlů. Důležitou součástí je i správná volba tolerancí rozměrů funkčních dílů a jakosti povrchů. Možnou otázku vyvolávají plochy mezi komorami, které je nutné utěsnit plochým těsněním, pro spolehlivost funkce bych doporučil jejich rozšíření. V práci oceňuji provedené výpočty s ohledem na max. požadovanou časovou prodlevu mezi signály dvouručního spouštění, které jsou zásadní pro správnou funkci ventilu. Pro větší názornost bych opět doporučil obrázek, alespoň pro silovou bilanci na pístu. K práci nemám žádných dalších připomínek, mimo nepřesnosti formálního charakteru a jazykové úpravě. Je zpracována v souladu se zadáním a splňuje požadavky na ni kladené. Provedený návrh považuji za správný a použitelný v praxi. V dalším kroku by bylo nutné ověřit správnost návrhu výrobou prototypu. Doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139296