VOLTR, M. Návrh brzdové soustavy zemědělského stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Zeizinger, Lukáš

V úvodní kapitole diplomant shrnuje poznatky získané z rešerše různých konstrukčních a technologických řešení. Následuje analýza problematiky, na což navazuje konstrukčním řešením brzdového systému. Ve čtvrté kapitole se student zabývá detailními koncepčními výpočty a celkových návrhem brzdového systému. V páté kapitole je detailně přiblížena analýza rizik montáže brzdového systému FMEA. V poslední kapitole je pevnostní výpočet a analýza získaných informací z MPK výpočtů. Výpočtová dokumentace je v rámci zadání splněna a řádně okomentovaná. Měl bych však v této práce malé výtky v podobě horší kvality obrázků 4 až 6. Mimo výše uvedeného je v práci i několik dalších drobných nedostatků formálního charakteru. Konkrétně se jedná o: - malou velikost legend u obrázků, - použití symbolu M jako označení hmotnosti stroje a zároveň dále ve výpočtech jako symbol pro kroutící moment (což pravděpodobně vychází z použití převzatých symbolů z norem). Předložená práce má i přes některé drobné formální nedostatky celkově výbornou úroveň a je plně v souladu se zadáním. Pan Bc. Martin Voltr prokázal ve své diplomové práci odpovídající zkušenosti a znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce a doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Binar, Luboš

Diplomová práce studenta Martina Voltra se zabývá návrhem brzdové soustavy zemědělského stroje, konkrétně – radličkového kypřiče. V úvodu práce jsou popsány základy zemědělské technologie zpracování půdy a popis vlastního radličkového kypřiče. Dále student popisuje jednotlivé brzdové systémy. Musím ocenit orientaci studenta v otázkách legislativy schvalování brzd vozidel a jejich využití ve výpočtu a návrhu brzdové soustavy ve kterých se bezproblémově zorientoval. Vlastní výpočty brzdových sil jsou vhodně zvolené a mají logickou návaznost, možná mohl být kladen větší důraz na grafickou prezentaci výsledku, pro větší přehlednost. Jako nejpřínosnější část práce, hned po výpočtu brzdových sil, vidím pevnostní analýzu nápravy, kde student kontroluje celkovou sestavu nápravy metodou konečných prvku a to ve dvou jízdních stavech. Stanovení dovolených napětí a vlastní vyhodnocení je dle mého názoru logické a správně formulované. Návrh nápravných opatření v podobě dodatečných výztuh je proveden systematicky a logicky. Závěrem byla vytvořena analýza rizik, kde student dobře vyhodnotil možná rizika během životního cyklu brzdové soustavy. V práci jsem našel několik drobných překlepů. Cíle práce byly dle mého názoru splněny. Proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139622