TESAŘOVÁ, T. Návrh interní metodiky MSA ve firmě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Maradová, Karla

Předložená diplomová práce se věnovala návrhu interní metodiky MSA ve firmě. Cíle diplomové práce studentka splnila. Studentka prokázala schopnost interpretovat dosažené výsledky a z nich vyvodit závěr. Hodnocená práce je po formální stránce zpracovaná na dobré úrovní s minimem stylistických chyb. Česká společnost pro jakost v roce 2010 vydala 4 vydání Analýzy systému měření (MSA) a firmy, které musí plnit normu IATF 16949:2016 ji musí implementovat v rámci managementu kvality. Studentka v praktické části ukázala jak měření kvalitativních, tak kvantitativních dat. Vlastní text je doplněn o nové myšlenky a ukazuje na to, že studentka návrh metodiky vypracovala zodpovědně a mohla by sloužit i jiným firmám, proto je přínosná a využitelná v praxi. Zpracována práce vychází z doporučené literatury, je vhodně doplněná i dalšími zdroji a studentka zdroje řádně ocitovala. Práce jako celek hodnotím velmi kladně. Studentka na práci pracovala samostatně a využila možnost konzultací.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sámelová, Vendula

Cíle práce, které byly formulovány v zadání, jsou splněny. Na předložené DP hodnotím pozitivně zejména její praktický přínos. V práci je řešeno vylepšení stávající metodiky hodnocení MSA kvantitativních dat, ale součástí je také metodika pro vyhodnocování dat atributivních, kde se často objevují výhrady při auditech a bylo tomu tak i v případě uvedené firmy. Zde vidím v metodice vysoký přínos nejen pro samotnou zadávající firmu, ale mohla by být také dobrým vzorem pro další firmy. Navržená metodika i samotná DP mohou být rovněž vhodným teoretickým východiskem při řešení problému atributivní MSA. Je dobré, když se tato problematika dostane do většího povědomí i právě formou řešení diplomových prací (do současnosti je jich velmi málo). I v této práci bych ráda viděla rešerši jiných publikací k problematice mimo příruček a norem (články, názory odborníků/auditorů na problematiku). V navržené metodice pro kvantitativní data hodnotím diskutabilně předepsání měřených míst na dílu. Z textu není úplně zřejmé, o jaký díl jde (technologie výroby, měření, údaj o předepsané kruhovitosti), ale vypadá rotačně symetrický bez jednoznačného východiskového bodu. Vycházím z toho, že tlaková nádrž asi není příliš „přesná“ součást (viz také uvedený náčrt). V praxi při běžné kontrole bude díl měřen na náhodně vybraném místě. Tím pádem tvar dílu výrazně ovlivní výsledek. Zdá se mi, že pokud by autorka nechala změřit díly každým operátorem náhodně, byly by výsledky zásadně horší (nikoliv tedy GRR 7.15 %). Formálně je práce pěkně zpracovaná, srozumitelná. Občas lze najít překlepy a nevhodná vyjádření. Z hlediska uspořádání jsem trochu zmatená z kapitoly 5 Analýza dat pomocí statistických softwarů, která by se mi asi hodila až návrh metodiky, případně ji přejmenovat a ani úvodní odstavec kapitoly mi to vlastně příliš neobjasnil. Také bych ráda viděla interpretaci výsledků (kapitoly 6.1.4 a 6.1.5) ihned za konkrétními případovými studiemi. To je ale spíše subjektivní pohled a celkově to tok práce zásadně nenarušuje. Velmi dobře hodnotím kapitolu 4 Systémový rozbor řešené problematiky. Struktura se mi zdá velmi promyšlená, logická a je z ní dobře patrný rozbor problému, způsob řešení a zamýšlené výsledky. Zdají se mi vhodně zvolené metody zpracování rozboru a nejvíce se přibližuje mojí představě o tom, jak by měla tato kapitola vypadat. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139847