GRÚZ, J. Analýza technologie pro kontrolu těsnosti vyráběných výměníků tepla se zaměřením na zvýšení její spolehlivosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Jegla, Zdeněk

Student Jan Grúz řešil svoji diplomovou práci, zaměřenou na analýzu technologie pro kontrolu těsnosti vyráběných výměníků tepla se zaměřením na zvýšení její spolehlivosti, iniciativně, samostatně a pečlivě. Splnil veškeré požadavky zadání a při řešení práce se plně řídil pokyny vedoucího práce. Dosažené výsledky práce jsou na výborné úrovni a lze je přímo využít v praxi v dané odborné oblasti. Z pohledu vedoucího práce proto hodnotím předloženou diplomovou práci známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kilkovský, Bohuslav

Předložená diplomová práce se zabývá analýzou konkrétní provozované průmyslové technologie pro kontrolu těsnosti vyráběných výměníků tepla se zaměřením na zvýšení její spolehlivosti. Záměrem práce bylo důkladně zmapovat a popsat jednotlivé části systému provozované průmyslové technologie, analyzovat funkčnost a chování jejích jednotlivých částí, resp. subsystémů, identifikovat reálné možnosti a oblasti modernizace technologie, navrhnout konkrétní úpravy pro zlepšení provozované technologie zaměření na zvýšení její spolehlivosti a provést odhad potřebných investic na doporučené modernizační úpravy. V teoretické části diplomové práce student popisuje kontrolu kvality tepelných výměníků podle různých předpisů a strategií. Dále je popsán pojem těsnosti, resp. netěsnosti a její kontrola podle různých metod. V další teoretické části student popisuje měření zákalu kapalin a možnosti filtrace průmyslové technologické vody, která se v procesu měření netěsností používá. V poslední teoretické části diplomant popisuje proces testování těsnosti výměníků tepla ve vybrané firmě. Tento proces se pak snaží diplomant modernizovat. V praktické části práce student představuje několik možností modernizace a vylepšení stávající technologie testování těsnosti výměníků ve vybrané firmě. Navrhuje celkem osm možných úprav, včetně uvedení jejich kladů a záporů a odhadu investičních nákladů. V závěru práce je pak uvedeno zhodnocení stávající technologie a možnosti její modernizace, případně nahrazení zcela novou jednotkou. Ačkoli není diplomová práce výpočtového typu, patří i řešení takovéhoto problému do práce procesního inženýra. Je vidět, že diplomant musel řešit spoustu věcí a být v častém kontaktu s danou firmou a vyhledávat si informace o různých technologií a o problému přemýšlet. Konstatuji, že diplomant splnil veškeré požadavky zadání a všechny body práce jsou splněny. Práce je vhodně a přehledně členěna na jednotlivé kapitoly, ačkoli kapitola 4 „Měření zákalu kapalin“, která je pouze na půl stránky, mohla být součástí jiné kapitoly. V práci jsou i některé typografické nedostatky, ty ale nesnižují obsahovou kvalitu. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140750