ŠKODA, J. Aplikovaná automatizace mezi bezpečnostními síťovými prvky v provozních sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubánková, Anna

Student v rámci bakalářské práce navrhl a realizoval řešení pro zvýšení bezpečnosti lokální sítě na základě chování koncových zařízení a interoperabilitě některých bezpečnostních síťových prvků. Technické řešení návrhu je funkční a bylo vyzkoušeno s testovacími uživateli. Nebylo ale provedeno testování na reálné síti. Výsledky práce jsou použitelné v praxi a zdrojový kód je veřejně dostupný na GidHubu. Technická zpráva vznikala během krátké doby, kapitola Introduction je vložená dvakrát, mnoho obrázků je rozděleno na několik stránek, některé popisy obrázků jsou na další stránce, části textu nejsou napsané v trpném rodě, na konci dokumentu jsou obrázky bez vysvětlení. Některé části by měly být rozebrány podrobněji. Popis samotné navržené aplikace je dost chaotický, není dostatečně vysvětleno, jak se počítá risk score pro konkrétní zařízení a jak byly stanoveny prahové hodnoty pro prohlášení chování za nebezpečné. Zadání práce bylo z větší části splněno, práci hodnotím známkou C - 75 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Benedikt, Jan

Autor se ve své práci zaměřil na možnosti automatizace bezpečnostních prvků Cisco a třetích stran. Zvolil proceduru používanou pro identifikaci možné bezpečnostní hrozby, která doposud byla prováděna manuálně a navrhl její automatizované řešení. Jako praktickou ukázku autor zvolil připojení uživatelů skrze VPN. Po technické stránce je práce na dobré úrovni. Autor v práci dokládá funkčnost řešení, které je podloženo i přiloženými zdrojovými kódy. Některé pasáže práce by bylo vhodné více rozvést. Konkrétně pátá kapitola, věnující se zhodnocení výsledků, mi přijde nedostatečná. Práce má několik nedostatků, jako jsou: místy špatně použité citování, kapitola „Introduction“ je v dokumentu dvakrát, u některých ukázek kódu nebo příkazu chybí označení, v některých místech text přetéká mimo vyhrazený prostor, některé obrázky nejsou zmíněny v textu a část práce není psána v trpném rodě. Až na výše uvedené výtky považuji práci za zdařilou a hodnotím 80 b/B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 141335