KAISER, M. Nástroj pro generování low-rate DoS útoků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Sikora, Marek

V rámci této práce student velmi podrobně nastudoval dva low-rate DoS útoky LoRDAS a NewShrew. V práci jsou vysvětleny klíčové vlastnosti síťových protokolů v kontextu využití slabin k provedení útoku. Dále jsou definovány principy a modely zmíněných útoků. V rámci praktické části práce student vytvořil modely obou útoků v jazyce Python, které následně otestoval v laboratorní síti. Student podrobně popsal dosažené výsledky, zdůvodnil objevené chování sítě a definoval podmínky v síti pro funkčnost a optimalizaci útoků. Následně se student věnoval detekci a mitigaci útoků, kde diskutoval, navrhnul a testoval několik způsobů. Výsledná práce představuje cenný a velmi podrobný souhrn problematiky těchto low-rate útoků. Student splnil všechny stanovené cíle. Práce je čtivá a po formální stránce jsem nenašel žádné závažné nedostatky.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Gerlich, Tomáš

Student se zabývá generování low-rate útoků na odepření služeb. Výsledná aplikace je funkční a splňuje definované požadavky. Hlavní body zadání jsou splněny v celém rozsahu. Zdrojový kód je okomentován pouze sporadicky. Obsahuje množství typografických chyb. Popisy tabulek jsou umístěny pod samotnou tabulkou. Další formální nedostatek vidím v citování celých odstavců. Práci hodnotím jako zdařilou, snižují ji převážně její formální nedostatky, proto navrhuje známku A/90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 141349