HAVRÁNEK, D. Systém pro vážení včelích úlů s IoT konektivitou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kufa, Jan

Bakalářská práce Daniela Havránka se zabývá návrhem a realizací systému pro vážení včelích úlů s IoT konektivitou. Student nejdříve zmiňuje teorii ohledně včelaření a měření vhodných veličin při včelaření. Porovnává komerčně dostupné úlové váhy a teoreticky popisuje vhodné senzory a principy různých sítí pro internet věcí. V další kapitole řeší návrh a realizaci hardwarové, softwarové a mechanické části své práce. Na konci své práce student měří vytvořené zařízení. Student napřed navrhnul teoretické schéma celého systému. Zde se především musel vypořádat se složitou napájecí kaskádou obsahující několik napěťových úrovní. U všech součástí systému student dostatečně obhajuje výběr použitého řešení. Nejprve funkční bloky teoreticky popíše a poté podle požadovaných parametrů vybírá vhodné součástky nebo senzory. Volba vhodných komponent je podpořená jejich proměřením. V realizační části student splnil veškeré požadavky dané zadáním práce. Výrobek dovedl do plně funkční podoby včetně vhodného zapouzdření jednotlivých komponentů. Jedinou nevýhodou zařízení je, že má větší klidový odběr. Toto je ovšem kompenzováno dostatečně velkým fotovoltaickým panelem, a proto to na funkčnost nemá vliv. Velký klidový odběr je zřejmě způsoben spínaným zdrojem na 5 V, který musí být dostatečně výkonný, kvůli velkým špičkovým odběrům z GSM modulu, ale v klidovém stavu je vytížen pouze kolem 2 %. Kvůli tomu má v klidovém režimu malou účinnost. Textová část bakalářská práce je přehledná a logicky členěna, pouze v zanedbatelné míře jsou v ní zavádějící nebo netechnické výrazy. Práce je bez překlepů a gramatických chyb. Práce obsahuje velký počat stran. Vytvořené obrázky jsou ve vektorovém formátu. Student na práci pracoval průběžně během celého roku, pracoval samostatně a zadané požadavky dokázal sám nebo po konzultaci zapracovat do své práce. Je nutno pozitivně odhodnotit, že student se zúčastnil soutěže EEICT, kde vyhrál druhé místo. Repositář s firmwarem je dostupný v příloze práce a v práci je odkaz na webserver ThingSpeak, kde se uživatel může podívat na aktuální změřené hodnoty. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A 93 bodů

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Frýza, Tomáš

Téma bakalářské práce je zaměřeno na návrh zařízení pro sběr senzorových dat ze včelího úlu a jejich přeposílání na cloudový server. Složitost práce pokládám za přiměřenou, zvolené řešení i úpravu práce za velmi dobrou. V textu práce student představil komerčně dostupná řešení, srozumitelně rozebral potřebné snímané veličiny, komponenty a navrhl vlastní řešení. Nejdůležitější jsou hmotnostní a teplotní čidla a řídicí mikrokontrolér, které student detailně popsal, srovnal a vybral vhodné zástupce. Obdobné detailní srovnání bych ale očekával také pro výběr komunikačních modulů a cloudového úložiště. Pro přenos dat nejsou uvažovány 3G+ sítě, přestože u zvoleného řešení je garance provozu jen do roku 2028. Práce je psána v českém jazyce, v systému LaTeX, je logicky členěna, přehledná a s téměř žádnými překlepy či formálními nedostatky. Práce obsahuje velké množství literatury, ze které student čerpal (89 ks), nicméně v textu mi na celou řadu z nich chybí odkazy. V návrhu napájecí části student popisuje nutnost přidání kondenzátorů, avšak tyto změny nejsou doplněny ve schématech. Nepřesně je zde označován programátorský přístup „wiring“ za programovací jazyk. Zařízení je evidentně plně funkční a snímaná data jsou dostupná online prostřednictvím veřejného kanálu na serveru ThingSpeak. Velmi oceňuji také to, že v práci student navrhl i mechanickou část, která představuje měřící rám pod úl.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 141500