KŘÍČKA, T. Návrh a analýza elektronicky rekonfigurovatelných filtračních struktur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Langhammer, Lukáš

Bakalářská práce se zaměřuje na návrh nových obvodových řešení frekvenčních filtrů se schopností elektronické rekonfigurace jejich přenosové funkce. Dle zadání byla navržena tři zapojení, která byla ověřena simulacemi PSpice za užití dostupných simulačních modelů. Zapojení byla doplněna o dodatečné analýzy a dva obvody byly následně zrealizovány a úspěšně experimentálně změřeny. Zadání práce bylo splněno. Student náležitě využíval konzultací a aktivně se věnoval vypracování závěrečné práce. Jisté výhrady mám ke studentově schopnosti pochopit některé věci, které jsem během semestru musel vysvětlovat opakovaně. V práci samotné se dají vytknout názvy jednotlivých sekcí v kapitole 3, které by chtěly sjednotit. První sekce je nazvána „Metoda uzlových napětí“, druhá „Druhý návrh filtru s VDCC aktivním prvkem“ a třetí pak „Topologie follow-the-leader-feedback“. Poslední zmíněná sekce pak přes svůj název řeší zapojení založené na topologii inverse follow the leader feedback, která je odlišná od topologie follow the leader feedback. Obecný popis el. rekonfigurace, která tvoří jádro práce, zabírá pak pouze půl strany. Popis dodatečných analýz občas působí zmatečně. Pro značení Laplaceova operátoru je v práci použito jak „p“ typické pro česky psaný text, tak i „s“ typické pro anglickou literaturu. Přes výše zmíněné výhrady, se jedná o poměrně zdařilou práci. Práci hodnotím B/85 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Dvořák, Jan

Zadání bakalářské práce bylo splněno. Student prostoupil do zadané problematiky a povedlo se mu navrhnout a simulovat celkem tři zapojení rekonfigurovatelných filtračních struktur. Dvě zapojení byla prakticky realitována a změřena. Posuzovaná práce je spíše na průměrné úrovni, obsahuje překlepy a není pracováno s odkazy na prezentované obrázky, což zhoršuje orientaci v práci. Student mohl v závěru více zhodnotit dosažené výsledky. Vetšina rovnic v práci nejsou ukončeny tečkou nebo čárkou. Některé rovnice, v kapitole popisující aktivní prvky, jsou nadbytečné, jelikož je zde uvedena matice popisující chování daného obvodu. Zcela v práci postrádám simulační modely těchto aktivních prvků na které se student v simulacích odkazuje. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že jednotlivé obvody byly správně navrženy. Postrádám zde však hlubší zhodnocení dosažených výsledků. Student se v případě testování jednotlivých řešení mohl zaměřit i na vliv postupného ladění dané transkonduktance, případně zesílení ,,A” pro přechod z jedne filtrační funkce na druhou. A tím sledovat chování vybrané filtrační funkce pro kritické hodnoty těchto parametrů. V kap. 4 postrádám hlubší popis realizovaných obvodů, jak byly ralizovány OTA zesilovače, jaké byly použity další součástky, napájecí napětí, případně mohlo být uvedeno i blokové schéma měřicího pracoviště. Práci hodnotím známkou C, 75 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 141507