RAJM, J. Komunikační síť pro rojové létání bezpilotních letounů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Janoušek, Jiří

Cílem bakalářské práce bylo seznámit se s problematikou komunikace bezpilotních letadel pro rojové létání, navrhnout vlastní komunikační síť, včetně výběru hardwaru a jeho konfigurace. Student měl za úkol také aplikovat řešení pro použití s řídící jednotkou dronu pro přenos telemetrických dat a testovat vlastnosti celého navrženého řešení v reálných podmínkách. Odevzdaná práce splňuje požadavky zadání ve všech jejích částech. Formální stránku, jazykovou úroveň a vyjadřování v technické zprávě považuji za adekvátní danému tématu. Celá práce od úvodu po závěr se nachází na 34 stranách. Na úvod do problematiky komunikačních bezdrátových topologií a standardů navazuje popis možností softwarového řízení bezpilotních letadel. Praktická část práce obsahuje popis konfigurace zvoleného řešení komunikační sítě založeného na standardu LTE. Oceňuji zejména možnost využití zvolené komunikační sítě pro široké množství aplikací v oblasti rojového létání bezpilotních letadel v reálné praxi a to zejména rozšiřitelnost a univerzálnost použití pro různé typy dronů. Simulace reálných situací komunikace bezpilotního letadla včetně vyhodnocení výsledků ukazuje použitelnost celého navrženého řešení. Student byl schopen získat potřebné informace a orientovat se v nich. Pracoval samostatně a pravidelně konzultoval postup práce. V průběhu realizace své bakalářské práce prokázal praktické dovednosti a zvolil vhodné řešení pro danou aplikaci, díky kterému dosáhl požadovaného výsledku. Práce je tak adekvátní k bakalářskému stupni studia. Z tohoto důvodu navrhuji hodnocení A (92 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Götthans, Tomáš

Se zájmem a jsem si prostudoval bakalářskou práci pana Jana Rajma, která se zabývá problematikou komunikace bezpilotních letadel pro rojové létání. Student srovnává možnosti bezdrátových sítí pro komunikace. Práce obsahuje popis a konfiguraci zvoleného řešení komunikační sítě založeného na standardu LTE. Z formálního hlediska je práce přehledně rozdělena do 6 kapitol včetně úvodu a závěru. V práci se jen občas vyskytují drobné překlepy. Některé obrázky, i když výstižné, by si zasloužily rozsáhlejší komentáře. Práce systematická, obsahuje sérii testů jako je přenosová rychlost, latence a chybovost paketů. Ocenil bych, kdyby bylo možné přiložit obrázky měřicího setupu či konfigurace z jednotlivých testů. I přes tyto drobné výtky je práce na výborné úrovni, svědčí o bakalářských schopnostech studenta a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením B 89b.

Navrhovaná známka
B
Body
89

eVSKP id 141517