MASLOWSKI, J. Asset Administration Shell pro PLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Benešl, Tomáš

Úkolem pana Maslowského bylo nastudovat problematiku AAS (Asset Administration Shell) a s jistými úpravami implementovat základní funkcionalitu do PLC. Student nejprve musel nastudovat normy VDI/ZVEI a zorientovat se v poměrně složité a podrobné problematice na obecné požadavky AAS, následně musel vytyčit důležité části, které jsou nutné implementovat z důvodu omezeného výpočetního výkonu v PLC. V rámci semestru pan Maslowski pravidelně konzultoval a demonstroval dosažené dílčí výsledky. Svou práci si rozumně rozvrhnul a povedlo se mu základní funkcionality implementovat a důkladně zdokumentovat. Student se také účastnil studentské konference EEICT, kterou se svým příspěvkem na téma AAS ve své kategorii vyhrál. K práci nemám co vytknout snad pouze kratší rozsah textové části. Práci svědčí o schopnostech studenta na úrovni bakalářského studia a práci doporučuji k obhajobě s hodnocením 93 bodů A.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Arm, Jakub

Student ve své práci vytvořil vyjednávací část AAS v PLC prostředí a vytvořil demonstrativní systém AAS služeb komunikujících pomocí technologie OPC UA. Musel se tedy zorientovat v náročné problematice principů AAS, čemuž odpovídá i množství referencí. Teoretická část je popsána spíše obecně, zatímco praktická část detailně popisuje vytvořené funkce a objevená omezení. Ocenil bych však zde class diagram vytvořeného systému. Ačkoliv implementace zahrnuje pouze základní vyjednávací schopnost omezenou na lineární způsob vykonávání, považuji práci za úspěšnou. Ocenil bych také vyhodnocení vlastností systému, např. změření maximální komunikační propustnosti a náročnost implementace v PLC z hlediska zdrojů. Textová část obsahuje několik hrubek. Dále bych ocitoval převzaté obrázky, i když jsou překreslené a přeložené. Jinak práce po formální stránce neobsahuje závažné nedostatky. Celkově hodnotím stupněm A (90b.).

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 142271