PRŮŠEK, J. Automatické generování vizualizací pro operátorské panely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Benešl, Tomáš

Bakalářská práce pan Průška se zabývala tvorbou faceplatů pro Siemens operátorské panely a možnost automatického generování na základě softwaru SiVARC. Není pochyb o tom, že se pan Průšek v dané problematice zorientoval a vytvořil něco co se blíží požadavkům vedoucího. Velké výhrady mám však k přístupu studenta ke konzultacím v průběhu vypracování. Student začal pracovat na své bakalářské práci 3 týdny před odevzdáním, a i to i přes vícenásobné upozornění v průběhu semestru. Tím nebylo možné výsledek směrovat tak, jak jsem si z počátku představoval, a tedy vznikly výsledky, které nejsou příliš využitelné. Kapitola automatického generování vizualizace je velice stručná a troufám si tvrdit, že až nedostatečná. Vypracováním textové části sice pan Průšek splnil všechny body zadání, ale rozhodně ne ve kvalitě a požadavcích jaké jsem si na počátku představoval. Z toho důvodu práci pana Průška hodnotím 49 bodů F.

Navrhovaná známka
F
Body
49

Posudek oponenta

Kaczmarczyk, Václav

Student se ve své bakalářské práci zabývá možnostmi generování vizualizací pro operátorské panely. V rámci teoretické části práce vytvořil soupis panelů firmy Siemens. Zde mám výhradu k použití věty „Paměť pro recepty je 256 kB“ (nevím, co přesně tím student myslel). Další výhrada je, že student zde přímo používá pojem Faceplate bez předchozího vysvětlení. Dále se měl zabývat normami, které předepisují pravidla pro tvorbu vizualizací. Student analyzoval pouze zásady, které se týkají ovladačů a jejich barevného značení. Škoda, že se více nezabýval zmiňovanou normou ISA101, která (dle jeho slov) je přímo zaměřena na tvorbu komplexních HMI. V praktické části student vytvořil pro zvolené architektury požadované funkční bloky – faceplate pro zobrazování stavů a režimů několika různých obecných prvků a jejich ovládání. Praktickou část považuji za slušně implementovanou a dokumentovanou, nicméně vzhled a chování prvků si autor evidentně vymyslel nebo převzal z nějakých ustálených zvyklostí. Bez teoretického podkladu, který by prokázal opak soudím, že faceplaty by pro praktické použití bylo nutné modifikovat. Bohužel musím konstatovat, že student nedostatečně splnil poslední dva body zadání – totiž ověření možnosti automatického generování vizualizačních prvků pomocí nástroje SiVArc a tvorbu kvalitního demonstračního příkladu. Vzhledem k tomu, že tyto dva body byly patrně brány jako jádro, kvůli kterému se celá práce realizovala (přeci jen využiti faceplate na Basic či Komfort panelech Siemens není žádnou žhavou novinkou), konstatuji, že informační hodnota práce je diskutabilní. Po formální stránce je práce nadprůměrná, avšak student se nevyhnul občasným gramatickým a stylistickým chybám. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím práci D (60 bodů).

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 142337